Käykää kimppuun!

Tein viime keskiviikkoiltana muuttoilmoituksen postille. Majan muutto on edessä vuodenvaihteessa, joten ajattelin jo hyvissä ajoin hoitaa ilmoituksenteon, niin kulkee posti sitten aikanaan oikeaan osoitteeseen. Tyytyväisenä vedin yli yhden kohdan muistilistaltani ja kävin nukkumaan.
Seuraavana päivänä se alkoi kello 9 jälkeen. Kymmenkunta soittoa putkeen. Aina parikymmentä minuuttia väliä ja seuraava pirauttelija oli linjoilla.
Ensimmäinen puhelu alkoi näin: ”Olemme saaneet tiedon, että olette muuttamassa. Joko teillä on sähkösopimus uuteen asuntoon?” Ai vitsit, miten nopeaa toimintaa! Sillä aikaa kun kävin nukkumassa, oli muuttotietomme levinnyt koko Suomen laajuisesti ja kaikki tiesivät tarkan muuttopäivämme ja tarkan uuden osoitteemme. Hämmentävää.
Edellisestä muutosta on jo aikaa, enkä muista, että silloin olisin huomannut tällaista ilmiötä, ainakaan tässä mittakaavassa. Nyt kaikki sähköyhtiöiden puhelinmyyjät hyökkäsivät kuin haaskalinnut kimppuun.
Eikä siinä sinänsä mitään, minun tarvitseekin uusia sähkösopimukseni ja siihen on luonteva sauma nyt muuton yhteydessä. Mutta tuo myyjien ennennäkemätön toimintanopeus se tässä huvittaa. Ilmeisesti heillä on erittäin sutjakkaasti reagoivat päivystäjät, jotka ryhtyvät toimiin sen siliän tien, kun joku ajatteleekaan muuttamista.
Muutamille sanoin, että palaisivat minulle viikon kuluttua, niin ehdin vähän orientoitua. Noh, soittivat jo kahden päivän päästä. Siinä vaiheessa jouduin sanomaan, että rauhoittukaas nyt vähän! Ilmeisesti kannattaa tehdä se sopimus nyt äkkiä, niin jättäisivät rauhaan.

Kirjoittaja on toimittaja. laura.toyras@media.fi