Kehonkieli kertoo kaiken

Mikään ei ole kiintoisampaa kuin tutkia katukahvioissa ihmiskasvoja. Kasvot ja silmät paljastavat erehtymättömästi sielunmaiseman. Suorassa kontaktissa ihmisen sisin paljastuu sekunneissa. Tutkimusten mukaan sanat ovat 7 prosenttia viestinnästä. Ihminen muistetaan äänensävystä, eleistä ja kehonkielestä. Tärkeämpää on, miten sanoo, kuin mitä sanoo.
Negatiivisten tunnetilojen tarkkailu on opettavainen harrastus. Esimerkiksi ylimielisyyttä ei pidä sekoittaa itseluottamukseen. Ylimielisyys ja omahyväisyys näkyvät heti, vaikka henkilö kuvittelee antavansa itsestään pätevän vaikutelman. Ylimielisyys pohjautuu heikkoon itsetuntemukseen ja on merkki siitä, että henkilö on kyvytön oppimaan muilta. Myös vihan ja pelon voi lukea kasvoista, vaikka henkilö puhuisi muodollisesti kauniilla sanoilla. Kyse ei ole pikkuasiasta. Kiukku aiheuttaa perhekahakoita sekä vakavia konflikteja työpaikoilla ja valtioiden välillä. Moniko yhteenotto jatkuu vain siksi, että itsetunnoltaan heikko johtaja uhoaa kasvojensa menetyksen pelossa.
Mielen kielteisillä tuntemuksilla on ympäristöllinen, kasvatuksellinen tai sukuperinnössä oleva juurensa. Kannattaisi suhtautua myötätunnolla hankaliin ihmisiin, koska he kantavat sisällään historiallista taakkaa, josta itse kärsivät eniten.
Kuopiolainen itämaisiin rentoutusmenetelmiin perehtynyt Tarmo Hakkarainen kertoo kirjassaan ”Polku sisäiseen harjoitteluun”, miten mieli vaikuttaa kehoon ja jännittyneen kehon asennot mieleen. Jos ihmisellä on piintynyt tapa nähdä asiat negatiivisesti, hän ei paranna saarnoistaan huolimatta maailmaa, pikemminkin myrkyttää oman ja muiden ilmapiirin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.