Keltamusta huuma jatkuu torstaina

Lentopallomies Tatu Säisä, laulaja Sakari Kuosmanen, kupsilainen Miikka Ilo, toimittajalegenda Kaj Kunnas, tv-kommentaattori Timo Hoivala sekä Sammon puheenjohtaja Timo Perälä kannattavat keltamustaa yli laji- ja paikkakuntarajojen.

Torstaina finaalisarja on katkolla. KalPa pelaa tuolloin kauden viimeisen kotiottelunsa.

Maanantaina KalPa aloitti aktiivisesti mutta hiipui, kun Tappara latisti juhlat pirullisella pelitavalla. Tamperelaiset antoivat KalPan hallita näennäisesti, mutta sitten kirvesrinnat ryöväsivät laatan ja iskivät kuin varas isännän arkoihin paikkoihin.

Pettymysten illasta kertoo paljon se, että Juvan muuri, Eero Kilpeläinen luisteli vaihtoon, kun hän alkoi voida huonosti Tapparan vastaiskumaaleista. Laukauksia oli KalPallakin mutta ne singahtivat liian kaukaa. Vedot näyttivät enemmän taustatulelta kuin tappo-osumilta. Tapparan niskalaukaukset kajahtivat maaliin muutaman minuutin sisällä.

Tätä kirjoitettaessa ei vielä ollut tietoa, saiko KalPa tiistaina hyökkäysmyllyynsä vauhtia Hakametsän hallissa. Kuopiolaisten vauhtipeliä yrittää jarruttaa liigan järjetön otteluohjelma. Finaaliviikolle voi tulla jopa neljä ottelua viiteen päivään. Yleisökin kaipaisi välipäivää.

Haluavatko ohjelmanlaatijat mitata kestävyyttä? Eikö jääkiekko olekaan taito- ja vauhtipeli?

Joka tapauksessa keltamusta ilottelu jatkuu torstaina. Niiralan monttuun tulee vielä kerran valtakunnallisten lehtien toimittajia, arvovieraita ja hallin täydeltä entisiä ja nykyisiä savolaisia.

Toivottavasti KalPa näyttää kullan arvoisesti, että epäilijät olivat loppuun asti väärässä.

Huumaa myös Helsingissä

Keltamusta huuma leviää ympäri valtakuntaa. Savon heimo juhlii sadoissa kuppiloissa ja kotiteattereissa KalPan finaalisarjaa. Muun muassa viime torstai-iltana Helsingin Kisahallin sportti-baariin oli kokoontunut suuri joukko entisiä kuopiolaisia noin kolmikymppisiä miehiä tyttöystävineen. Uudet sukupolvet jatkavat Savon mafian perinnettä.

Keltamustiin pipoihin ja huiveihin sonnustautunutta joukkoa yhdistivät Kuopion lisäksi nuoruuden päivät Petosella, Petosen Nallen, KalPan ja KuPSin kaupunginosaliigoissa.

KalPan ja KuPSin ystäviä

Yksi joukon jäsen Jesse Kuosmanen vetää linjaeron fanin ja kannattajan välillä. Fanituksessahan voi olla joskus ikäviä lieveilmiöitä.

– Emme ole faneja vaan kannattajia. Kannatamme savolaista keltamustaa yhtä lailla KalPaa kuin KuPSiakin. Olemme perustaneet Helsingissä Weikot-nimisen seuran, jotta voimme hakea kaupungilta harjoitusvuoroja jalkapallon, jääkiekon ja salibandyn parissa tapahtuvaan kuntoiluun, kertoo Kuosmanen.

Pelkästään Helsingissä kokoontuu useita savolaisia kuppikuntia eri baareissa ja stadioneilla silloin, kun KalPa tai KuPS pelaa isoilla panoksilla niin kuin nyt tässä jääkiekon finaalisarjassa.

Helsingissä asuu reilut 33 000 savolaistaustaista henkilöä, mikä on enemmän kuin Espoosta tai Vantaalta Helsinkiin muuttaneiden pääkaupunkilaisten määrä.