Kesä ilman tapahtumia

Viime viikolla hallituksen tiedotustilaisuudessa vahvistui se, mitä moni olikin jo aavistanut: Tuleva kesä vietetään ilman tapahtumia. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään ainakin heinäkuun loppuun saakka. Ensi kesänä ei siis Kuopiossakaan nähdä esimerkiksi Komediafestivaaleja, Viinijuhlia eikä kesäteattereita. Miten käy Suomen mestari KuPSin? Pystytäänkö Veikkausliigaa pelaamaan edes rajoituksin tai TV-yleisölle?
Tapahtumajärjestäjille ja monille tapahtumapaikkakunnille tilanne on traaginen. Mutta pettymys on iso myös meille kaikille tapahtumakävijöille. Iloiset kesätapahtumat ovat monelle koko vuoden kohokohtia. Niiden odottaminen antaa voimaa ja rytmiä arkeen.
Poikkeusaikana tapahtumajärjestäjät ovat siirtäneet tapahtumiaan verkkoon. Verkkoratkaisut ovat sinänsä innovatiivisia. Mutta rehellisesti sanoen etätapahtuma ei korvaa oikeaa tapahtumaa. Tapahtumat ovat parasta paikan päällä. Etäaikana koneen ääressä istumisesta kansa on saanut jo yliannostuksen.
Tapahtumien kiinnostus ei perustu vain ohjelmaan, vaan yhteisölliseen fiilistelyyn. Tapahtumien viehätys syntyy juuri siitä, että paikalla on muita ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa ajatuksia ja kerätä kollektiivisesti muistoja. Tapahtumat ovat myös paikkoja, joissa voi bongata tuttuja, puolituttuja ja jopa tutustua uusiin ihmisiin.
Puoli- ja väliaikaspekulaatiot eivät toteudu kotisohvalla. Striimatut jumpat ja musiikkiesitykset eivät korvaa live-osallistumista. Toivottavasti tapahtumajärjestäjät saavat rajoituksista lisäpotkua tapahtumavuodelle 2021. Asiassa on ainakin yksi hyvä vaikutus: Tapahtuminen puute nostaa tapahtumien arvoa.

Kirjoittaja on päätoimittaja.