Kesälomahelvetti

Nyt vouhkaaminen kesälomasta taas alkaa. Hollantilaistutkimus kertoo: ihminen on onnellisimmillaan odotellessaan lomaa. Ensimmäinen viikko menee totutellessa, ennen kuin humanoidi ymmärtää olevansa vapaa kuin taivaan lintu.

Outoa on, mitä aurinkoisempi sää, sitä tuskaisemmaksi elämä käy. Kun kerrankin katajainen kansa saa nauttia valosta, paineet vyöryvät päälle: pitäisi ruskettua, korjata piha-aita, tavata ystäviä, nähdä kesäteatteria ja tietenkin piipahtaa festareilla.

Totta kai tärpättiä pitää nauttia kun kerrankin ulkona tarkenee. Silloin sattuu ja tapahtuu. Paljon puhutaan juopon tuurista, mikä on täyttä palturia. Kuolemaan johtaneista tapaturmista vajaa kolmannes sattuu väkijuoman vaikutuksen alaisena.

Grillaus on ehdotonta kesäpuuhaa, joka sosiaalisuudessaan on aivan omaa luokkaansa. Todellisuus on jotakin muuta. Joku onneton pursuaa hikeä grillin kuumuudessa, kun kaksikymmentä nälkäistä suuta odottaa lautanen tanassa. Ahneimmat saavat pihvinsä hiiltyneenä, toiset puoliraakana. Huoltoaseman kahdenkympin grillillä on vaikea taikoa gurmeeta.

Suurimmat pulmat syntyvät lomaodotuksista. Keski-ikää lähestyvät daamit aktivoituvat kuin duracell-puput. Lapset on kasvatettu, nyt on aikaa kokea ja nähdä koko ajan uutta. Ukko puolestaan haluaa meditoida television, jalkapallon MM-kisojen ääressä. Kun halut ja himot eivät kohtaa, sotahan siitä seuraa.

Tähän on tultu, jopa neljäkymmentä prosenttia suomalaisista potee lomastressiä. Vapaa-aika on vakavoitunut, siitä on tullut työtä. It-innostuksessa vapaa-ajan ja työn välinen ero on hämärtynyt. Sosiaalisesta mediasta on syntynyt moderni seuraintalo.

Sitä ei tule ajatelleeksi, miten lomalla on raskasta. Kaikki pitää tehdä itse.

Töissä siivooja käy tasaisin ajoin pyyhkimässä lattioita ja tyhjentämässä roskanpöntön. Jos tietokoneen kanssa tulee ongelmia, atk-tuki on nopeasti paikalla. Nälän yllättäessä voi suihkaista viihtyisään lounasravintolaan, valmiiseen pöytään.

Listaa en voi enää jatkaa. Muuten toivon loman loppuvan ennen kuin se on edes alkanut.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli. Lähetä palautetta: kolumnit@viikkosavo.fi