Kesäloman ajankohtaa ei haluta muuttaa

Sanna Jetsonen, Joona Mäkinen ja Veera Fägerlund pitäisivät kesäloman ennallaan. Kuva: Inka Matilainen

Nuorten ja rehtorien mielestä kesälomien siirto aiheuttaisi monenlaisia ongelmia.

Koulujen kesälomien siirrosta on keskusteltu jälleen tänä keväänä. Kuopion Lyseon lukiolaiset Sanna Jetsonen, Joona Mäkinen ja Veera Fagerlund ovat sitä mieltä, että koulujen loma-ajat voisi säilyttää ennallaan.
– Säiden puolesta ehkä joo voisi siirtää, mutta toisaalta kesä on niin muuttuva. Nytkin on todella lämmin ilma ja on vasta toukokuu, Veera pohtii.
– Kevätlukukausi on niin pitkä, että nyt jo tuntuu ettei jaksaisi enää nakottaa koulun penkillä ja jos pitäisi olla vielä kuukausi niin olisi se aika raskasta, Sanna lisää.

NUORIA harmittaa erityisesti jos loma-aikojen siirtoa suunnitellaan vain rahan kiilto silmissä, eikä opetuksen tai oppilaiden näkökulmasta. Siirto voisi heidän mielestään toimia joten kuten peruskoulussa, mutta ei lukioissa.
– Lukiossa kesäloman siirtäminen vaikuttaisi niin moneen asiaan ja sotkisi jo jaksoaikataulujakin. Tuntuu myös epäreilulta, jos näitä päätöksiä tehdään vain taloudellisista lähtökohdista, Sanna sanoo.

KUOPION peruskoulujen rehtorit eivät olleet innokkaita kommentoimaan koulujen kesälomien siirtoja Viikkosavon kyselyssä. Muutamasta vastauksesta käy kuitenkin ilmi, ettei kesälomien siirtoa pidetä hyvänä ajatuksena.
Lyseon lukion rehtori Samuli Laitisen mielestä siirrosta pitäisi puhua vain jos siitä on pedagogista hyötyä. Hän muistuttaa, että lukiossa siirto ei olisi yksinkertainen.
– Yliopistot haluaisivat yo-kokeiden tulokset vieläkin aikaisemmin kuin nyt. Jos lomia siirrettäisiin, pitäisi siirtää kaikkea muutakin.

PIHAKAINMÄEN koulun rehtori Sami Varis kokee, että nykyinen malli on hyvä eikä pakottavaa tarvetta siirtämiselle ole. Jos lomakautta halutaan tosissaan siirtää, pitäisi vaikutuksia tutkia avoimesti.
– Ainoa syy muuttaa olisi mielestäni syksyn pituus, se on koululaisille ja henkilöstölle pitkä. Siirrolla saisimme tätä kuormaa siirrettyä kevääseen, jolloin kesän tuleminen antaa muutenkin lisäbuustia jaksamiseen. Myös kevätlukukauden erilaiset arkipyhät keventävät kevättä luonnostaan.

AURINKORINTEEN koulun rehtori Esa Miettisen mielestä tärkeintä on tutkia ylioppilaskirjoituksiin ja jatko-opintoihin liittyvä aikataulutus. Ilman niiden selvittämistä hänestä aiheesta turha jatkaa keskustelua.
– Ovatpa loma-ajat missä kohtaa tahansa, niin perusopetuksen nuorimpien oppilaiden kohdalla huoltajilla on joka tapauksessa järjesteltävää lasten mahdollisiin yksinäisiin aikoihin liittyen.

JYNKÄNLAHDEN koulun rehtori Jukka Raiskinmäki ymmärtää intressin elokuusta lomakuukautena keskieurooppalaiseen tapaan, mutta ei silti kannata kesälomien siirtämistä.
– Lomien siirto siihen suuntaan aiheuttaisi myös ongelmia. Oppilaat alkavat olla jo näin toukokuussa melko väsyneitä ja opiskelun jatkaminen juhannukseen tuntuu hankalalta.

KALEVALAN koulun rehtori Merja Laininen kokee, että kesälomien siirtoa kannattaisi ensin kokeilla eri puolilla Suomea muutamassa koulussa, koska kyse on koko koulujärjestelmää koskevasta muutoksesta. Hän itse ei näe kesälomien siirrolle pedagogista perustetta.

JYNKÄN koulun rehtori Jorma Partanen on myös samalla linjalla muiden vastanneiden rehtoreiden kanssa. Hänestä lukukaudesta tulisi kohtuuttoman pitkä, jos kesälomaa siirrettäisiin.
– Motivaatio koulunkäyntiin on parempi nykyisellä systeemillä kuin kevättä pidentämällä.

KUOPION vanhempainyhdistysten alueyhdistys ei ole saanut yhteydenottoja aiheeseen liittyen ja ei siksi ole käsitellyt asiaa.

Tästä on kyse

  • Södra Finlands svenska rektorsförening ry:n hallitus on teki helmikuussa kansalaisaloitteen lukuvuoden koulutyön päättämisajankohdan siirtämiseksi peruskoulussa ja lukiossa.
  • Aloitteen tehneet rehtorit esittävät, että kesäloman alkamisajankohta siirrettäisiin viikolle 24.
  • Siirtoa on perusteltu muun muassa lämpimällä säällä ja matkailulla.
  • Asia on ollut tasaisin väliajoin esillä ja muun muassa lukiolaiset ovat ehdottaneet kesälomien siirtoa viime vuonna.