Kesäsomettajaksi vai uimavalvojaksi? – Maaliskuu on vilkasta aikaa kesätyöpaikkojen haussa

Työnhaku esimerkiksi Kuopion kaupungin kesätyöpaikkoihin on jo käynnissä. Arkistokuva: Annamaija Herola

Kesätyöpaikkojen haut alkavat. Kaupungilla tarjolla reilu 300 kesäharjoittelupaikkaa.

Kuopion kaupungin rekrytointipäällikkö Tarja Savolainen sanoo, että mielenkiinto kaupungin tarjoamia kesätöitä kohtaan on säilynyt. Vuosittain tarjolla on kolmisensataa kesäharjoittelupaikkaa, joiden päälle vielä koululaisille suunnatut satakunta paikkaa ja varsinainen lomittajahaku, jossa on tarjolla noin 200 paikkaa.
– Noihin reiluun 300 harjoittelupaikkaan tulee vuosittain 1500–2000 hakemusta. Eli noin joka viides tai kuudes hakija saa työpaikan, Savolainen kommentoi.

Tänä vuonna kaupunki kokeilee muutamia uusia kesätöitä ja tukia nuorten työllistämiseksi. Uutena kesätyöpestinä on tänä kesänä tarjolla esimerkiksi kesäsomettajan paikka. Kesäsomettajaksi haetaan nuorta, joka somettamalla tuo esiin nuorten näkökulman Kuopion tapahtumista ja kesästä.
– Somemarkkinoinnille on nyt kysyntää, ja tällainen malli on ollut monissa kaupungeissa jo aiemmin käytössä. Meillekin kesäsomettajaa on toivottu, ja tänä vuonna siihen on mahdollisuus, viestintäpäällikkö Raija Korhonen kertoo.

Uusina tukimuotoina kaikille 9.-luokkalaisille jaetaan tänä vuonna kesätyösetelit. Seteli on 300 euron arvoinen tuki työnantajalle, joka palkkaa nuoren kesätöihin.
– Mielenkiinnolla seuraamme, auttaako seteli työllistämään nuoria. Viime vuonna kokeilimme seteliä pienimuotoisemmin, ja nyt se jaetaan ensimmäistä kertaa kaikille ysiluokkalaisille, Savolainen sanoo.
Lisäksi kaupunki jakaa tänä vuonna myös kesäyritystukea. Kesäyritystuki voidaan myöntää kuopiolaiselle, 17–24-vuotiaalle opiskelijalle, joka haluaa pyörittää omaa NY-yritystään kesäkauden aikana.

Myös esimerkiksi Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kesätyöpaikat tulevat hakuun tässä kuussa. OP Pohjois-Savo tarjoaa kesätyön 100 nuorelle. Kampanjassa mukaan lähtenyt yhdistys tarjoaa nuorelle työpaikan kahdeksi viikoksi ja pankki lahjoittaa nuoren palkan yhdistykselle.
– Tuemme hankkeen kautta paikallisesti nuorten työllistymistä 40 000 eurolla, toimitusjohtaja Seppo Pääkkö kertoo tiedotteessa.