Keski-ikäisyyden ilo

Elämme selvästi isovanhempiamme vanhemmiksi. Poikien eliniänodote on noin 78 vuotta ja tyttöjen vielä kuutisen vuotta enemmän. Hienoa on, että pitempi ikä näkyy nimenomaan terveissä ja toimintakykyisissä elinvuosissa. Toisaalta jakso nuoruuden ja vanhuuden välissä on entistä pitempi, keski-ikä. Viimeistään keski-iässä on hyvä varata aikaa itsestään huolehtimiselle, kuten liikkumiselle, säännölliselle ja monipuoliselle ruokailulle ja riittävälle unelle.

Keski-ikä, helpotus vai kauhistus? Riippuu mitä tarkastelee. Jonkinasteiset ulkoiset muutokset ovat vääjäämättömiä. Esimerkiksi ryppyjä tulee iän myötä, mutta nehän vain korostavat kasvonpiirteitämme ja viestivät elettyä elämää. Ja neljä-viisikymppisestä ei tehdä parikymppistä edes kirurgin veitsellä. Hyvä elämä näkyy toki ulospäin nuorekkaana mielenä ja olemuksena.

Kävimme taannoin keilaamassa, minä ja teinini sekä elämäni nainen ja hänen tyttärensä. Huvittavaa oli, että lapset linnoittautuivat heittojen välillä kännyköiden taakse. Pussailumme, halailumme ja sylikkäin istuminen nähtävästi nolottivat heitä. Keski-iässä tunteita voi onneksi ilmaista avoimesti, myös niitä hellimpiä.
Helpottavimpia asioita keski-ikäiselle on oman rajallisuutensa tunnistaminen ja hyväksyminen. ”Kaikki minulle heti”-ajattelu sopii huonosti keski-ikään. Usein hommaa ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi, vaan se voidaan jakaa osatehtäviin. Oma jaksamisen vaaliminen on yksi keski-ikäisen ykkösjutuista. Parhaiten pärjää joustavalla ja rennolla asenteella. Asiat kyllä hoituvat ajastaan. Elämä kantaa.

Oma identiteetti on keski-ikäisellä yleensä selvillä. Mikä helpotus! Useimmat meistä tietävät kuka olen ja miten haluan mualiman rantaa tallustaa. Eheä ja aito ihminen tuntee itsensä ja elää arvojensa mukaisesti.

Voitaneen sanoa, että keski-ikäisyyttä leimaa mielen kypsyminen ja viisastuminen. Pätemisen, näyttämisen ja suorittamisen tarpeet ovat usein jo vähentyneet tai korvautuneet kestävämmillä arvoilla ja teoilla. Suvun ja läheisten arvo yleensä korostuu, kun alamme ymmärtää elämän rajallisuutta ja vuorovaikutuksen merkitystä paremmin.

Keski-ikä voi olla elämän parasta aikaa.

Kirjoittaja on kuopiolainen kuntokeskusyrittäjä ja ikuinen ihmettelijä.