Kierrätyksen kirous

”Kahdella joukkueella” pelaaminen riskeeraa KuPSin mestaruusunelman ja ensi kauden europelit.

Tämän vuoden liigassa kompuroiva HJK tyrkyttää mestaruutta pääkaupungin ulkopuolelle. KuPSin fanit iloitsevat siitä, että keltamustat taistelevat tasaisessa kärkikuusikossa mestaruudesta. KuPS on todistanut europeleissä Veikkausliigan tason. Suomalainen jengi voi pärjätä Puolan ja Valko-Venäjän kärkiseuroille. Noissa peleissä keltamustat oppivat pelinopeutta ja syöttövarmuutta.

Suurseura Legia Varsovan lyöminen huumaisi kannattajat. Toisaalta kolmannelle eurokierrokselle pääsy jatkaisi otteluruuhkaa ja pelaajakierrätyksen kirousta, joka näyttäisi rokottavan Veikkausliigassa pärjäämistä. Miten käy mestaruusjahdille ja ensi kesän euroelämyksille, jos Varsova kaatuisi? Yksikään joukkue ei kestä sitä, että avauskokoonpanossa vaihtuu kerralla 8 pelaajaa.

Legian kotipelin jälkeen tulee sunnuntaina vastaan HIFK. Pelataanko jälleen ”kakkosjoukkueella”? Keskikenttä ei voi rullata jouhevasti, kun poissa ovat yhtä aikaa Issa Thiaw, Ville Saxman ja Reuben Ayarna tai vasemman siiven lentävä pakki Luis Murillo. KuPSilla on käytettävissä europeleissä ensimmäisen kerran koko ykkösorkesteri. Lisäksi Tuco ja Juho Pirttijoki ovat tunkeutumassa avauskokoonpanoon.

Faneja ahdistaa. Liioitteleeko KuPS kierrätystarpeella? Eivätkö ammattiurheilijat jaksa pelata kolmea ottelua viikossa? Miten jääkiekkoilija ei romahda, kun hän lopettaa pelinsä perjantaina kello 21, nukkuu kovilla kierroksilla yön ja lauantaina säntää kello 17 liigakaukaloon?
Jalkapallon MM-kisoissa joukkueet saattavat pelata suurilla panoksilla neljä peliä alle kahdessa viikossa. Euroopan futisjättiläisiä rasittavat pitkän liigan lisäksi kansalliset ja kansainväliset sarjat ja cupit. Harvemmin kai tähtipelaajia laitetaan kierrätykseen, kun panoksena on liigan mestaruus.

KuPSin valmentaja Jani Honkavaara vastaa faneille, että hän on tietoinen pelaajien palautumistarpeesta. Honkavaaran mukaan palautuminen ottelusta kestää kolme päivää eli 72 tuntia. KuPS antaa peliruuhkassa pelaajille yhden päivän lomaa ja kaksi päivää aktiivista palautumista eli kevyttä harjoittelua.
– Torstai-sunnuntai -rytmissä jää palautumiseen vain perjantai ja lauantai. Jos peli on sunnuntaina, silloin torstain otteluun jää sentään kolme päivää. Raymond Verheijen tutkimusten mukaan joukkue, jolla on yksikin lepopäivä enemmän, voittaa hyvin suurella todennäköisyydellä, tietää Honkavaara.

KuPSilla on käytettävissä Varsovaa vastaan tukku levänneitä pelaajia. Pystyvätkö keltamustat karistamaan sunnuntaihin mennessä Legia pelin rasitukset ja ottamaan stadin kingeiltä pakolliset kolme pistettä? Legiaa vastaan ei pelata kotiottelua yöllä ja omassa sängyssä palautuu paremmin kuin kimppakämpässä hotellihuoneessa. Europelien yhteydessä on ennenkin munattu lupaava Veikkausiigan alkukausi. Kysykää vaikka Vaasasta.