Kierto ja kulku

Eihän tämän näin pitänyt mennä? Johan tästä oravanpyörästä tuli jo kertaalleen päästyä irti. Tässä sitä nyt kuitenkin jälleen istutaan perse bussin penkissä kiinni ja taitetaan kotimatkaa ties mistä kaukaa. Ja minä niin vannoin, että junnujen valmentajaksi en ainakaan alkaisi. Eihän meikäläisen pinna kestä puolivalmiita pelureita märkine korvantaustoineen. Jokaisella nuorukaisella kun on vielä suurin osa harhasyötöistäänkin antamati, puhumattakaan niistä tuhlatuista tuhannen taalan paikoista. Tänään niitä tosin viljeltiin sen verran antaumuksella, että sen nappisyötön ja tuhannen taalaa luulisi olevan tuloillaan jo seuraavalla kerralla. Vaan jos totta puhutaan, niin onhan tämä oikeasti hienoa.

Reissussa on joukko täysikäisyyden kynnyksellä olevia futisnuorukaisia. Ukkoja komentamassa on allekirjoittanut ja tämä ryhmä rämä on täsmälleen samassa tilanteessa kuin itse olin 30 vuotta sitten. Aivan samanlaisia koltiaisiahan nuo, parempia futaamaan tosin, mutta hyvästä musiikkimausta heitä ei ainakaan voi syyttää. Samaa kenties ajatteli oma valmentajani 30 vuotta sitten, kun bussin takapenkillä jenkkapeli jauhoi sen ajan nuorisomelua ja etuosassa valmennusjohto ihmetteli, että mistä tuota virtaa riittää.

Jääskeläisen Auton legendaarinen Royal-bussi on vanhempi kuin suurin osa kyydittävistä. Armoitettu kulkupeli on huolehtinut perille yli 30-vuotisen uransa aikana monta sukupolvea pelimiehiä. Takaosaston räkänokat eivät tiedäkään, että näitä penkkejä kuluttivat aikoinaan Ykä Happoset, Kalle Rönköt ja Mama Markkaset. Penkeillä olisi monta monituista tarinaa kerrottavanaan kyseisistä sankareista, vaan takaosaston junnuilla nuo kaikki tarinat ovat vielä edessäpäin. On kaihoisaa miettiä, että kaikki se mitä itse on kentillä aikoinaan kokenut, on nyt näillä tulevilla sankareilla edessään. Suuria tekoja ja hienoja tarinoita on vielä paljon kirjoittamatta.

Bussin taittaessa maisemaa, suuren suomalaisen runoilija Juha Lehden sanat muistuvat mieleen; ei tarinoita vuodet vaihda, ne vain vaihtaa kertojat.

Kirjoittaja on KuPSin puujalka.