Kissa kiitoksella elää

Viikonvaihteen kovin kahvipöytäkeskustelun aihe on ohjaaja Aku Louhimiehestä esille tuodut syytökset. Useat naisnäyttelijät kertovat tulleensa monella tavalla nöyryytetyiksi palkitun ohjaajan toimesta.

Samaan aikaan dokumentti venäläisestä voimistelutähti Margarita ”Rita” Mamun urasta järkytti suomalaisia. Viime vuonna julkaistusta dokumentista käy ilmi, että valmentaja Irina Viner-Usmanovan sättii Ritaa usein mitättömyydeksi ja käytti muun muassa Ritan nyt jo edesmenneen isän syöpää psyykkauskeinona.

Vuonna 2015 ilmestyi teos Pelolla johtaminen on perseestä. Konsulttiyritys Kissconsulting kokosi kirjaan tositarinoita pelolla johtamisesta suomalaisessa työelämässä ja esitteli toimintatapoja, joilla pelkojohtamiseen sortumista voi välttää.

Ensimmäisenä pelolla johtamisesta tulee mieleen raivokkaana huutava esimies, joka saa alaisen vapisemaan. Pelolla johtamisen tapoja on kuitenkin monia ja osa niistä on hyvin salakavalia. Teoksessa avataan, että pelolla johtaminen on muun muassa ivaamista, jatkuvaa ohjeistusten vaihtamista sekä palautteen ja tiedon kertomatta jättämistä.

Tässä kohtaa on helppo aloittaa marina, että kyllä ennen kestettiin paljon enemmän. Että ei sitä ennenkään kiitosta saatu ja työt tehtiin silti. Kissa kiitoksella elää, kehu ylpistää ja niin eespäin. Allekirjoittaneen korvaan noissa kommenteissa kaikuu melkolailla katkeruutta.

Kun kunnianhimo ja palo työhön on kova, moni sietää törkeääkin käytöstä. Jokainen voi kuitenkin miettiä, että jos työntekijä tekee työnsä hyvin myös pelossa ja arvosteltuna, niin mihin kaikkeen hän pystyisikään luotettuna ja kannustettuna.

Kirjoittaja on toimittaja. inka.matilainen@media.fi