”Koko elämä ei ole pelkkää urheilua”

Johanna Kelavuori (15) voitti peruskouluikäisenä naisten A-luokan SM-mestaruuden. Kuva: Ismo Vornanen

Johanna nousi naisten sulkapallon valioluokkaan.

Klassikan lukion ensimmäisen vuosikurssin Johanna Kelavuori (15) on tehnyt kuopiolaista sulkapallohistoriaa. Hän voitti viime keväänä A-luokan sulkapallon SM-mestaruuden ja nousi ennätyksellisen nuorena naisten valioluokkaan.

JOHANNA on harjoitellut ja kilpaillut 9-vuotiasta lähtien. Menestyksestä huolimatta hän ei ota urheilemista liian vakavasti. Lahjakas tyttö ennättää nostaa vielä huimasti tasoaan, jos hän päättää lisätä harjoitusmääriään.
– Harjoittelen sulkapalloa nykyään 3–4 kertaa viikossa. Nuorempana harjoittelin enemmän kuin nykyisin. En halunnut urheilulukion puolelle, koska silloin olisi pitänyt osallistua aamutreeneihin. Elämässä on muutakin kuin urheilua ja aikaa pitää jäädä myös opiskelulle, pohtii Kelavuori.

RENNOSTI urheilun ottava Johanna on jo teiniässä naisten maajoukkueringissä. Sulkapallotaiturin terveet asenteet viittaavat henkiseen vahvuuteen, josta voi olla myöhemmin hyötyä stressaavissa kilpailutilanteissa.
– Olen kuulemma jopa vihaisen näköinen pelissä, vaikka en tunne olevani mitenkään erityisen kilpailuhenkinen. Katsotaan nyt miten pärjään ensi talvena naisten valiossa. Teen vasta sitten lisää urheilu-urasuunnitelmia.

VAATIMATTOMAN oloinen Johanna erittelee toimittajan pyynnöstä vahvuuksiaan. Jotkut pelaajat tuntuvat käyttävän hyväksi hänen kilttiä luonnettaan.
– Peliälyäni ja lyöntien ennakointiani on kehuttu. Osaan myös lyödä hyvin leikatun dropin. Luonteeni mukaisesti en tappele vastaan, jos vastustaja näkee pallon putoamispaikan eri tavalla kuin minä ja vaatii uusintapalloa.

KUOPION lähistöllä ei ole muita sulkapallon naisten valioluokan pelaajia eikä valioluokkaan noussut klassikkalainen saa enää osallistua miesten C-luokan kisoihin.
– En ennätä matkustaa kovin usein Etelä-Suomeen pelaamaan naisten valioluokkaa, joten osallistun välillä miesten B-luokan turnauksiin, jolloin pelimatkat pysyvät kohtuullisina.

KELAVUOREN edustama Savon Sulka on perustettu vuonna 1976. Seuralla on kokopäiväinen ammattivalmentaja Antti Rajasärkkä. Rajasärkkä on valmentanut muun muassa kansainvälistä menetystä saavuttanutta Ville Långia.