Kommentti: Missä ovat Kuopion urheilupersoonat?

Tämän hetken kuopiolaisista urheilijoista suurimmat persoonat ovat Savo Volleyssa.

Takavuosina kuopiolaiset urheilupiirit tunnettiin suurista persoonista. Esimerkiksi KuPSin monet legendat, kuten Olavi Rissanen, Eero Rissanen, Ari Savolainen, Markku Hyvärinen ja Matti Väänänen olivat paitsi taitavia kentällä, myös arvaamattomia taiteilijapersoonia.
Viikkosavon tutkivan journalismin osasto selvitteli, onko nykyisissä kuopiolaisseuroissa takavuosien urheilutähtien kaltaisia suuria persoonia – henkilöitä, joiden temput kentillä ja kenttien ulkopuolella muistetaan pitkään ja jotka ovat myös kielellisesti lahjakkaita ja omaperäisiä johtajatyyppejä.

Kultaa voittanut KuPS oli valmentajansa Jani Honkavaaran näköinen tunnollinen ja työteliäs joukkue, kuin perinteinen opettajainhuone. Esimerkiksi mestarijoukkueen Ville Saxmania voisi kuvata kiltiksi perheenisäksi ja anopin ihanteeksi, joka puurtaa kentällä ja yliopistolla kuin kone.
Persoonallisia piirteitä häivähtää nyky-KuPSissa kapteeni Petteri Pennasessa ja virolaisässässä Ats Purjeessa. Molemmat herrat osaavat myös juhlia kunnolla voittoja. Pennanen tviittaillee ahkerasti ja esittää kärkeviä näkemyksiä. Purje on taas pelaaja, joka ei sovi opettajavalmentajan piiruntarkkoihin taktisiin askelmerkkeihin. Purje juoksee vaistonvaraisesti ja iskee maalit intuitiolla.

Tämän hetken kuopiolaisista urheilijoista suurimmat persoonat taitavat olla Savo Volleyssa. Joukkuen yleispelaaja Antti Siltala ja hakkuri Lelu Ojansivu ovat suuria tunnepersoonia, humoristeja ja karskeja miehen köriläitä. Kyse on samasta ilmiöstä, miksi teinitytöt ihailevat salaa tarkkailuluokan poikia ja suhtautuvat välinpitämättömästi luokkien hikipinkoihin.
Savon ”junnuissakin” on kasvamassa persoonallisuuksia. Fedor Ivanovin ja Severi Savonsalmen persoonissa on kanttia, kunhan heidän korvantaustansa kuivuvat legendojen Siltalan ja Ojansivun ohjaamassa elämänkoulussa.

KalPan nykypelaajista taitaa puuttua super-persoonallisuudet. Jääkiekossa oli vielä 80- ja 90-luvulla hauskaa. Onko ammattimaisuus hävittänyt kaukaloista ilon ja värikkään boheemikiekkoilijan? Sukupuuttoon ovat hävinneet Juha Tuohimaan tyyppiset ilopillerit. Kapteeni Tommi Jokinen on prototyyppi nyky-kalpalaisesta. Hän on fiksu ja asialliselta tyyliltään sopisi hyvin esimerkiksi verovirkailijaksi.

Vielä viime kaudella salibandyseura Welhoilla oli yksi iso persoona, Iiro Lankinen, joka säväytti tempuillaan peleissä. Lankisella läikkyi yli myös some-päivityksissä. Lankinen viihdyttää valitettavasti tällä kaudella Jyväskylän Happeessa.
Naisurheilijoista Puijon Wolleyn libero Anna Kaisa Kermisen persoona erottuu massasta. Hän levittää valoa siellä missä hän ikinä liikkuukin. Kerminen on kentän ulkopuolella hauska tapaus. Libero elää jokaista elämänsä hetkeä täysillä. Kerminen ohjaa sujuvasti vielä Puijon junnuja, koska hänessä itsessäänkin on lapsen kaltaista aitoutta. KuPSin naisista isoin persoona on makedonialainen Gentjana Rochi, jolla on nauru herkässä. Hän vilkuttelee kaupungilla iloisesti vastaantulijalle, vaikka olisi tavannut hänet vain kerran elämässään.

Aalto-yliopistossa opiskelevalla KuPSin Katarina Naumasella on monta sivupersoonaa. Hän muuntuu julkisuudessa tasa-arvonaiseksi, vapaa-ajalla yliopistotykiksi ja päätyössään liiga- ja maajoukkueen puolustajaksi. Naumasella on julistajan persoona. Hänestä voisi tulla peliuran jälkeen kansanedustaja. Puuhakas nainen jätti KuPSin, koska hänen energialatauksensa kaipaa pääkaupunkiseudun virikkeitä.
Yksilölajeissakin kaivataan persoonia. Olkoot esimerkkinä Kuopiossa harjoitteleva ja Pielavedellä asuva Antti Ruuskanen. Hän on tehnyt Savon murteesta brändin, joka kiinnostaa valtakunnan mainoskanavia. Urheilija on aina tuote, joka myy lajiaan ja tienaa sekä taidoillaan että persoonallaan.