Kommentti: KuPSin mestaruusjahti alkaa pyhänä

KuPS tarvitsee mestaruuteen kolmessa kotipelissä mielellään 4000 katsojan tuen. Kuva: Marko Happo

Pelitapa-analyyseistä on tullut valmentajien ja toimittajien leikki.

KuPS on jyrännyt neljässä liigaottelussa vastustajat maalierolla 12–1. Keltamustissa murskajaisissa ovat kaatuneet runkosarjan voittaja Inter ja kolmanneksi tullut Ilves. Sunnuntaina KuPSin pitää niistää kotikentällä HJK. Klubi on pakkovoiton edessä mutta niin on KuPSkin, jos keltamustat aikovat kirkastaa edellisten vuosien hopean ja pronssin kullaksi.

Jossakin on vikaa, jos 3500-jäsenisen seuran kuhunkin kolmeen viimeiseen kotipeliin ei kerry 4000 katsojaa. Tosin katsojat joutuvat kärvistelemään stadionilla, jota Lasse Lehtinen kuvasi pysähtyneisyyden muistomerkiksi (SS 8.9.). KuPSin huippuvire käynnistyi europeleistä. Kentälle tuli vauhtia ja varmuutta. Ilmari Niskasen itseluottamus nosti pikakiitäjän eurokelpoiseksi kauppatavaraksi.

Keltamusta syksy ei selity kliseisillä mahtisanoilla; pelitavoilla, muodoilla ja taskuilla. Suomessa toimittajat ja valmentajat rakastavat taktisia numeroleikkejä. KuPSin lentoa ei selitä valmentaja Jani Honkavaaran piirtämät nuolet fläppitaululla. Valmentajat kärsivät liiasta ruutuajasta kuten lapset. Videosulkeisilla ei pelejä voiteta.

Lukekaapa Rasmus Karjalaisen kommentti Veikkausliigan sivuilta: ”Veikkausliiga on taktisempi kuin Hollannin liiga. Hollannissa taas treenimäärät ovat suurempia ja tempo kovempi.” Taktiikkaniilot puhuvat sitä enemmän pelijärjestelmistä, mitä vähemmän he ovat itse jalkapalloa pelanneet. Pelit voitetaan hurmoshengellä. Pelaajien pitää voittaa kaksinkamppailuja, ohittaa vastustajia ja tehdä maaleja flow-tilassa.

Karjalainen vertaa: ”Veikkausliigassa on paljon passiivista pallon siirtelyä”. Oikeassa on Huuhkaja-hyökkääjä. Veikkausliigan taso on noussut, mutta hitaus on puute. Kun puolustajat pyörittelevät palloa omalla kenttäpuoliskolla, vastustajalla on aikaa ryhmittyä.
Kerran A-maajoukkueen valmentaja Mixu Paatelainen kyllästyi taktiseen joulukuusijankutukseen: ”Pelijärjestelmät ovat vain lähtöpiste kentällä.” Juuri näin. Taktiikka on sitä, että kentälle tehdään tyhjiä tiloja, tilat täytetään oikea-aikaisesti ja vastustajan tila minimoidaan. Pelaajan peliäly on näkemystä tiloista ja ajoituksesta.
No aletaanpa taas pohtia palstoilla, millä pelisuunnitelmalla klubi kaatuu. Ilmari juokse klubipakin ohi. Silloin puolustajat joutuvat irtoamaan muista KuPSin hyökkääjistä. Voittaminen yksi vastaan yksi -tilanteissa on lyömätön pelitapa!