Kommentti: Surkeasta talvesta poiki omistajan unelma

Onko Ilmari Niskanen seuraava ulkomaille lähtevä ja A-maajoukkueeseen nouseva KuPSilainen? Kuva: Teemu Hassinen

KuPS on raapinut peräkkäin hopeaa, pronssia ja kultaa. Kolmen vuoden saldo on parempi kuin HJK:lla.

Kun 9 viimeisen liigaottelun maalisuhde on mestari KuPSille 19-2 ja voitokasta putkea rasittaa yksi tasapeli, unohtuu, millaisista vaikeuksista mestarijoukkue kasvoi. KuPS ei voittanut talvella ainoatakaan Suomen Cupin peliä. Maalisuhde oli tuolloin masentava. Petteri Pennasen ja Ari Lahden lausunnot mestaruushaaveista tuntuivat tuolloin epätodellisilta unilta.

Kaupungin kahvioissa vaadittiin valmentajan Jani ”Honsu” Honkavaaran hyllytystä. Keith ”Keke” Amstrongin tulon valmennustiimiin väitettiin merkitsevän Honsulle potkuja. KuPSissa ei kuitenkaan hätiköidä kuten Seinäjoella. Nyt Honsu on supersankari. Onko seuraava kausi tasaisempi, kun joukkue harjoittelee oikeilla jalkapallokengillä ylipainehallissa, toisin kuin viime talvena.

Seinäjoelle siirtyvä Honsu on poikkeuksellinen valmentajatyyppi. Hän on sivistynyt ja kohtelias, mutta tunne-elämältään hiukan etäinen. On makuasia kokeeko Honkavaaran rauhallisena vai varautuneena persoonana. Opettajakoulutuksen saanut valmentaja keskustelee ja kuuntelee, mutta pitää sopivan raon alaisiinsa, mikä on kaikessa johtamisessa välttämätöntä.

Honsun apulaisvalmentaja, lämminhenkinen ”Keke” on lähes päävalmentajan vastakohta. Keke toi mestaruusjoukkueeseen tarvittavan tunnelisän. HJK:n legenda Sebastian Sorsa sanoi Kuopiossa pelatessaan, että Honsu on fiksu valmentaja, mutta hän ei ole mukavuusalueellaan, kun joukkuetta tarvitsee ojentaa.

KuPS on noussut kestomenestyjäksi vuosien 2017-2019 hopea-, pronssi-, ja kultamitaleilla. Saldo on kovempi kuin HJK:n kaksi kultaa ja tämän kauden viides sija. Keltamustat ovat pistäneet kampoihin Itä-Euroopan suurseuroille ja Pohjoismaiden suurimmalle seuralle FC Kööpenhaminalle. Seurassa on kaksi haastetta. Organisaation pitäisi kehittää taloudellisesta riippumattomuutta omistajastaan Ari Lahdesta ja saada stadionhanke etenemään yhtä aikaa Mölymäen muun rakentamisen kanssa.

Ilmari Niskasen uran toivoisi jatkuvan Euroopassa. Hänellä on räjähtävää nopeutta ja vääntövoimaa, jolla pärjätään kansainvälisillä kentillä. Niskanen olisi se pelaaja, joka voisi seuraavaksi vahvistaa KuPSin kassaa. Pelaajamarkkinoilla mestaruus lisää seuran vetovoimaa. Laadukkaita pelaajia on tyrkyllä KuPSiin enemmän kuin koskaan.

KuPS on kivunnut vaiheittain Suomen huipulle. Ennen vuotta 2010 seura kipuili putoamistaisteluissa. Vuonna 2010 napsahti hopea ja heti perään kolme kertaa KuPS venyi Suomen Cupin finaaliin, mutta hävisi niistä jokaisen. Vuonna 2017 alkoi mitaliputki, joka huipentui tämänvuotisiin mestaruusjuhliin. Seuraava askel on edetä mahdollisimman pitkälle eurooppalaisissa seurajoukkuesarjoissa. Kuopiossa on nyt kansainvälinen kärkituote, jonka toivottavasti kaupungin päättäjät ymmärtävät ensi vuoden budjettineuvotteluissaan.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.