Kompassi muuttaa Kauppakadulle

Käyntimäärät Kompassissa ovat kasvaneet. Viime vuonna Kompassin ovi kävi peräti 19 000 kertaa. Kuvassa Kompassin Tsega Kiflie ja Varsha Shurpali. Kuva: Oona Parkkinen

Ensi vuonna juhlitaan 20-vuotisjuhlaa.

Setlementti Puijolan Kompassi muuttaa vuodenvaihteessa uusiin tiloihin. Muutto alkaa joulukuussa, ja tammikuusta lähtien Kompassi toimii aivan kaupungin ydinkeskustassa Kauppakadulla. Uusi osoite on Kauppakatu 40–42, ja tilat ovat entiset LähiTapiolan ja kirjakauppa Rakennustiedon tilat.
– Toimintamme kannalta on parasta olla saavutettavissa keskustassa. Ja uudet tilat vastaavat tarpeeseen täydellisen hyvin! Niissä olemme todellakin esillä ihan keskustassa, emmekä enää ”kulman takana”, kuten vanhat tilamme vähän olivat, Kompassin koordinaattori Johanna Rastas iloitsee.

Kompassi on toiminut Hapelähteenkadulla edelliset seitsemän vuotta, jonka aikana toiminta on huomattavasti laajentunut.
– Olemme aloittaneet useita uusia hankkeita, ja työntekijöittemme määrä on kasvanut kolmesta yhdeksään. Nykyiset tilamme ovat käyneet liian ahtaiksi, Rastas avaa syitä muuttoon.
Hän kertoo, että uusia tiloja etsittiin pikkuhiljaa noin vuoden päivät. Kesällä etsinnästä tuli kuitenkin superaktiivista. Rastas uskoo, että kuopiolaiset kyllä huomaavat Kompassin muuton.
– Kunhan saamme uudet tilat haltuun ja kaikki ryhmät pyörimään, toimintamme avautuu ulospäin entistä näkyvämmin. Uskon, että Kauppakadun ilme muuttuu iloisemmaksi ja värikkäämmäksi.

Uudet tilat mahdollistavat entistä paremmin muun muassa maahanmuuttajien suomen kielen opetuksen.
– Tähän saakka suomen kielen ”luokkamme” on ollut olohuoneessa, ja se on ollut aika rauhaton tila. Nyt pyhitämme koko entisen Rakennustiedon puolen suomen kielen opetukselle.
Muutto tuo tauon Kompassin palveluihin. Ryhmät toimivat Hapelähteenkadulla 10. joulukuuta asti, ja uudet ryhmät starttaavat Kauppakadulla 22.1. tammikuuta.

Vuosi 2019 on Kompassille merkittävä muuton lisäksi toiminnan kannalta – Kompassin perustamisesta tulee syksyllä kuluneeksi tasan 20 vuotta. Juhlavuosi näkyy pitkin vuotta erilaisina tapahtumina ja tempauksina. Avoimia ovia uusissa tiloissa vietetään 6. helmikuuta.
– Ensi vuonna myös Setlementti Puijolan Tukikeskus Mahkulla on juhlavuosi, sillä se täyttää 10 vuotta. Mahku juhlii isommin keväällä, joten meidän isompi juhla ajoittuu varmaan sinne syksyyn.