Kompassi muutti paraatipaikalle

Simo Hämäläinen, Varsha Surpali ja Tsega Kiflie näyttävät, mistä ovat kotoisin. Kartta tulee Kompassin seinälle ja asiakkaat voivat merkitä siihen kotipaikkansa. Kompassi juhlii tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Kuva: Laura Ruuskanen

Puijolan Kompassin uusien tilojen avoimia ovia vietetään tänään keskiviikkona.

Kahdessa päivässä se lopulta rysäytettiin. Nimittäin Puijolan Kompassin konkreettinen muutto Hapelähteenkadulta paraatipaikalle Kauppakadulle. Uudet tilat aukeavat Kauppakadun ja Savonkadun risteyksessä, entisissä LähiTapiolan ja Rakennustiedon tiloissa. Joitakin pieniä sisustustöitä on vielä tekemättä, mutta jo nyt on selvää, että uudet tilat ovat kasvojen kohotus koko toiminnalle.
– Aikaisemminkin tilat olivat keskustassa, mutta nyt olemme niin ytimessä kuin vain voi. Suoraan nenän edessä, Kompassin koordinaattori Johanna Rastas ja ohjaaja Tsega Kiflie nauravat.

Uudet tilat ja Kompassin 20-vuotisjuhlavuosi korkataan juhlallisuuksin käyttöön tänään keskiviikkona. Avointen ovien tapahtuma järjestetään kello 12–18. Viikkosavon toimitus kävi kuitenkin katsastamassa tilat jo eilen.
Uudet tilat mahdollistavat lukuisia eri toimintoja. On aulakahvio, toimistotiloja, kunnollinen suomen kielen opetustila, pieni jumppatila ja auditorio. Nyt jokaiselle toiminnalle löytyy aiempaa paremmin oma passeli sopukka.
– Ovathan nämä siistit ja nykyaikaiset tilat. Vaikka vanha tila oli muutaman neliön isompi, niin nämä uudet tilat ovat toimivammat. Vanhoissa tiloissa saimme myös oireita sisäilmasta, Rastas kertoo.

Kompassi on vakiinnuttanut paikkansa merkittävänä kansalaistoiminnan keskuksena Kuopiossa. Viime vuonna Kompassin ovi kävi yli 17 500 kertaa.
– Viime vuosina asiakasmäärämme on tasaantunut nykyiseen. Nyt voimme tarjota jopa laadukkaampia palveluita, kun aika ja energia ei mene enää koko ajan niin sanotusti tulipalojen sammuttamiseen, kuten ennen, kun asiakasmäärämme olivat jatkuvassa nousussa, Rastas kuvailee.

Aikaisemminkin Kompassilla on ollut eri toimijoiden tarjoamaa harrastustoimintaa iltaisin, mutta muuton myötä myös Kompassin oma henkilökunta aloittaa olemaan pidempään tavoitettavissa. Keskiviikkoisin alkavat pyöriä Kompassin teemaillat, joita vietetään joka keskiviikko kello 16–18.
– Uudet tilat antoivat kaikille uutta puhtia, ja asiakkaatkin ovat toivoneet pidempiä aukioloaikoja. Teemailloissa on luvassa muun muassa miesten treeni-ilta, etnisten ruokien kokkailua, naisten hemmotteluilta, kielikahvila ja naisten työelämäilta.

Kompassin asiakkaista suomalaisia on hieman reilu 30 prosenttia, loput ovat maahanmuuttajia. Rastas toivoo, että kuopiolaisten osuutta saataisiin vieläkin kasvatettua, vaikka nytkin on jo hyvä.
– Toiminnan punainen lanka on kuitenkin kohtaamiset, eikä vain maahanmuuttajien oleminen täällä keskenään, hän tiivistää.
Jatkossa tavoitteena on myös tavoittaa enemmän nuoria ja vahvistaa maahanmuuttajanuorten osallisuutta.