Koronaa kotona

Totta, korona on aiheuttanut kotona vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Aamulla on ollut rituaalina kekkuloida Aatamin kutimissa. Aamun varhaisessa saratuksessa, ruumiin temppelini oli esillä koko komeudessaan. Ihmettelin, mitä emäntä huitoo hulluna kuin heinämies lämpimänä kesäpäivänä.
Vaimokkeella oli menossa etäpalaveri ja tietokoneen ruutu avoinna koko huoneen mitalla. Siinä minä patsastelin kelteisilläni autuaan tietämättömänä, kun asiantuntijat pohtivat elämää vakavampia kysymyksiä. Jos kaupungilla näette mustaan säkkiin piilottautuneen hiipparin, se on luultavasti meikämandoliini.
Onhan tämä uusi totuus. Vuosikymmeniä on toitotettu, että ihmiset ovat liikaa kiinni töissä, kotona ollaan omissa ajatuksissa ja vuorovaikutus lapsiin on kuin huono liimaside. Nyt korona-aikana ammattihuolestujat ovat keksineet uuden ajatuksen: lapset ottavat pattiin, kun koko ajan ovat jaloissa ja puolisoa ei jaksaisi tuijottaa silmiin kokopäiväisesti.
Romanttinen rakkaus on ollut aina yleinen uskonto. Kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan ensimmäisen avioliiton mediaanikesto on kymmenen vuotta. Riidat avioliitossa johtuvat siitä, että puhutaan liikaa ja kuunnellaan liian vähän. Valtaosaltaan löpistään jonnin joutavia: onko koneessa olevat astiat puhtaita.
Avioliitto on kertakäyttötavaraa. Vähän aikaa sitten ostin muutaman euron muovisen ämpärin. Myyjä tyrkkäsi käpälään kuitin, jossa kerrottiin tavaralla olevan takuun kuninkaalliset kymmenen vuotta. Iloksemme muovi pyörii jätekasoissa vielä vuosikymmeniä. Kukaan ei näe edes unta niin pitkästä avioliitosta.
Avioliiton alkuperästä on monia tarinoita. Yksi sitkeästi elävä myytti kertoo, että metsästäjäkeräilijäkansojen neitokaiset halusivat suojaa miehiltä. Vastineeksi urokset saivat seksiä. Tällaista yhteisöllisyyttä voi nähdä hipeillä ja simpansseilla: ruoasta, rakkaudesta ja lapsista huolehditaan yhdessä.
Avioliitto on muuttunut. Yhden tarinan kuulin, jonka varmuudesta en mene takuuseen. Tuomari määräsi rouva Kontiselle eron, mutta lapset isälle. Rouva totesi häkeltyneenä oikeudenjakajalle: ”Ettehän te voi antaa muksujani kuudelle ventovieraalle ukolle.”

Kirjoittaja on kuopiolainen tiedotusenkeli.