Korttelimuseo saa tauon jälkeen kahvilan

Korttelimuseon idyllinen pihapiiri houkuttelee kävijöitä erityisesti kesäisin (Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo).

Jatkossa museon kahvilatoimintaa pyörittää Savon Martat.

 

Kuopion Korttelimuseo saa puolen vuoden tauon jälkeen kahvilan. Kahvilatoimintaa alkaa pyörittää Savon Martat. Kahvila avautui viime lauantaina ja se on avoinna tiistaista lauantaihin kello 10–17.

Savon Marttojen toiminnanjohtaja Anne Matilainen kertoo, että kahvilatoiminta käynnistettiin nopealla aikataululla.

– Korttelimuseolta otettiin yhteyttä ja ehdotettiin kahvilan perustamista. Piirimme täyttää tänä vuonna 100 vuotta, joten museokahvila sopii teemavuoteen hyvin. Tehtäviimme kuuluun muun muassa perinneruokien vaalinta.

Marttakahvila jatkaa myös torilla

Martoilla on pitkä kokemus kahvilatoiminnasta, sillä yhdistys on pyörittänyt Marttakahviota Kuopion torilla vuodesta 1974. Korttelimuseon kahvila toimii samalla tavalla kuin torin Marttakahvio, eli kahvilaa pyöritetään niin palkattujen kuin vapaaehtoisten voimin. Sen sijaan tuotevalikoimassa on eroavaisuuksia.

– Koska Korttelimuseolla on Minnan Salonki, tarjoamme Korttelimuseon kahvilassa perinteisellä reseptillä tehtyä Minna Canthin kakkua. Torin kahvilassa myymme pannurieskaa, mutta Korttelimuseolla ryynirieskaa.

Martat aikoo järjestää Korttelimuseolla myös tempauksia, kuten muurinpohjalettujen paistoa. Lisäksi yhdistyksen vapaaehtoiset perustavat museon pihalle yrttitarhan yhdessä yrttitoimittaja Järvikylän kanssa.

Toiveena ympärivuotisuus

Korttelimuseon kahvilaa pyöritti vielä viime vuoden loppupuolella yksityinen yrittäjä, mutta hän lopetti kahvilan pidon, koska toiminta ei ollut kannattavaa.

Museonjohtaja Merja Heiskanen on iloinen, että Korttelimuseolle saadaan tauon jälkeen kahvila.

– Kahvila on museolle tärkeä ja asiakaskunta on kysynyt kahvilaa koko ajan. Korttelimuseolla on ollut useampi kahvilayrittäjä, mutta ongelmana on ollut, ettei heille ole ollut tasaisesti koko vuodelle asiakaskuntaa. Pyrimme kehittämään museon palvelukonseptia ja tekemään museosta vieläkin vetovoimaisempi. Toiveena on, että kahvilatoiminnasta saataisiin parhaimmillaan ympärivuotinen.

Alustavasti kahvilatoiminta jatkuu Korttelimuseolla 16. syyskuuta saakka. Martat päättää kahvilatoiminnan mahdollisesta jatkosta myöhemmin.