Korttikolehti on tulevaisuutta

Käteisen käyttö vähentyy koko ajan. Samalla mobiilimaksaminen yleistyy. Savon Sanomissa oli maanantaina juttu, kuinka kirkon haaviin kertyy entistä enemmän kolehtia, vaikka kaiken todennäköisyyden mukaan asian pitäisi olla päinvastoin. Kirkosta on samaan aikaan erottu enemmän ja enemmän, jumalanpalveluksissa väki vähenee ja harvalla on enää käteistä rahaa. Erikoinen suunta siis.

Jutussa mainittiin myös, kuinka sähköinen maksaminen ja mobiilimaksaminen tulee varmaankin olemaan myös kolehdin tulevaisuutta. Toistaiseksi perinteinen kolehtikäytäntö on kuitenkin toiminut ja ollut helpompaa toteuttaa. Mutta joskus tulevaisuudessa jumalanpalveluksessa saatetaan nakata maksupääte käteen, ja sinne tulee naputella kolehtimaksu.

Järvenpään seurakunta on yksi harvoista, joissa korttikolehtia on jo kokeiltu. Korttimaksaminen oli kuulemma helppo toteuttaa, sillä seurakunnalla oli jo ennestään maksupääte, jota voidaan lainata sunnuntaisin kirkon puolelle.

Mobiilimaksun osalta kirkkohallituksen kansliapäällikköä huolettaa myös se, kuinka varmistetaan, että kolehtia maksavat vain jumalanpalvelukseen osallistujat. Kolehtia kerätään nimittäin tarkasti vain jumalanpalvelustilanteessa ja siihen voivat osallistua ainoastaan ne, jotka ovat läsnä.

Toki edellä mainittu seikka täytyy sekin huomioida. Mutta vaikka kolehdin määrä nyt onkin ollut nousussa, niin en kuitenkaan usko, että mobiilimaksun käyttöönotto aiheuttaisi sen, että kolehtia yhtäkkiä haluttaisiin maksella ihan milloin ja mistä vain. Mielenkiintoista kehityksen seuraaminen tässäkin asiassa tulee olemaan.

Kirjoittaja on toimittaja.