Korvaushoito ja neuvola samassa rapussa

Pääterveysaseman neuvola sijaitsee neljännessä kerroksessa ja korvaushoitoa annetaan viidennessä kerroksessa. Kuva: Inka Matilainen

Asiaa ihmettelee kuopiolaisäiti.

Viikkosavon toimitukseen otti yhteyttä perheenäiti, joka ihmettelee, miksi Kuopion pääterveysasemalla annetaan korvaushoitoa samassa rapussa, missä sijaitsee äitiys- ja lastenneuvola. Neuvola sijaitsee neljännessä kerroksessa ja korvaushoito viidennessä kerroksessa.
– Mitä jos henkilö, jolla on hiv tai c-hepatiitti koskee eritteisillä käsillä hissin nappeihin, tai sylkee tai oksentaa muiden hissin käyttäjien, vaikka odottavan äidin tai vauvan päälle, äiti kysyy.

Äidin mukaan hississä on aina joku samaan aikaan huonossa kunnossa, joko menossa hakemaan hoitoa tai pelottavasti sekaisin, jos on juuri saanut annoksen. Äiti kertoo käyttäneensä lastaan neuvolassa viime viikolla ja samaan hissiin sattui mies todella pelottavassa kunnossa.
– Puristin lasta tiukasti sylissä yhden kerroksen välin ja rukoilin ettei mies kävisi päälle. Jäin kolmannessa kerroksessa pois ja jatkoin toisella hissillä. Ulkona kun odotimme vähän myöhemmin miestäni hakemaan meitä, sama huumemies tuli häiriköimään meitä ja meinasi käydä päälle. Juoksin paniikissa lapsen kanssa kadun toiselle puolelle. Myöhemmin kävin kertomassa tästä terveyskeskuksen vartijoille. Tämä oli erittäin pelottava kokemus meille, ja tästä on lapsenkin kanssa pitänyt jutella.

Osastonhoitaja Marja-Liisa Ahonen pääterveysasemalta kertoo, että kukaan ei ole aiemmin antanut palautetta vastaavasta tapauksesta eikä uhkaavia tilanteita ole ollut.
– Lisäksi meillä on vartija paikalla terveysaseman aukioloaikana.

Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Tiina Nykky sanoo, että korvaushoidossa olevat henkilöt ovat ihmisiä siinä missä muutkin ja muistuttaa, että he ovat niitä, jotka haluavat toipua ja parantua. Nykky ymmärtää, että jos ei ole asioista tietoa, voi tämä ratkaisu tuntua kummalta.
– Siksi näen, että korvaushoito voi olla samassa paikassa, missä vaikkapa neuvolakin. Jos ei itse tietoisesti hae kontaktia näihin henkilöihin tai kommentoi mitään, niin tuskinpa hekään tekevät mitään tai ovat tuomitsemassa. Moni korvaushoidossa oleva on hyvin onnellinen, että saa olla siellä missä muutkin ihmiset ovat.

Nykky sanoo, että korvaushoidossa olevat henkilöt ovat harvoin väkivaltaisia. Vieroitusoireet tosin voivat aiheuttaa huonovointisuutta ja muiden silmään epämääräistä käytöstä.
– Väkivaltaisia ovat todennäköisemmin kaduilla olevat käyttäjät ja vielä useammin alkoholin käyttäjät.