Kotimaista designia paremmin saatavilla

Design Outlet Tour kauppakeskus Minnassa loppuviikosta. Tapahtuman järjestävät Karoliina Luokkala, Saara Lintula ja Saija Vartiainen. Viikonloppuna vietetään myös kauppakeskuksen 30-vuotisjuhlia. Kuva: Laura Töyräs

Loppuviikosta Kuopiossa Design Outlet Tour.

Kotimainen design on ollut viimeiset vuodet nousussa. Mediassa kerrotaan kotimaisiin lastenvaatteisiin hurahtaneista äideistä, jotka jonottavat alennuksia tai tiettyä mallistoa ulkona useita tunteja saadakseen haluamansa ekologisen ja eettisen tuotteen.
– Kotimainen design ei ole enää vain tietyn ryhmän juttu, vaan nykyisin se alkaa olla kaikkien saatavilla. Kotimaista designia löytyy monesta eri tyylistä ja hintaluokasta, Olomuoto ry:n puheenjohtaja Saija Vartiainen kertoo.

OLOMUOTO ry on kolmen kuopiolaisen naisyrittäjän perustama yhdistys. Vartiaisen lisäksi mukana ovat Luppaset-merkin takana toimiva Karoliina Luokkala ja Sarah Designin Saara Lintula. Yhdistys edistää kotimaisen designin tunnettavuutta ja myyntiä ja järjestää erilaisia tapahtumia kotimaisen designin ympärille. Perjantaina ja lauantaina Kuopiossa järjestetään ensimmäistä kertaa Design Outlet Tour. Outletissa pääsee tutustumaan noin 20 suomalaisen merkin tuotteisiin, mukaan lukien Luokkalan ja Lintulan mallistoihin.

LINTULA kertoo yrittäjänä huomanneensa, kuinka mallistoista jää usein myymättä pieniä määriä tuotteita. Varastoja ei tietenkään halua tuhota, varsinkaan kun ajattelee ekologisesti.
– Niinpä Design Outlet on hyvä väylä päästä varastoista eroon. Tämän tapahtuman idea on myydä vanhaa pois, ei tuoda uutta mallistoa esille. Kun samaan tapahtumaan kotaan useiden eri yritysten tuotteita, niin kiinnostavuusarvo kasvaa, Lintula sanoo.

DESIGN Outlet Tour järjestettiin viime viikonloppuna Kempeleessä. Tapahtuma oli siellä menestys.
– Arvioimme, että meillä kävi kahden päivän aikana 3000–4000 kävijää, Vartiainen kertoo.
Olomuoto ry:n sosiaalisessa mediassa on kuhistu tästä tapahtumasta enemmän kuin aikaisemmista.
– Eli odotukset ovat Kuopionkin suhteen korkealla. Odotamme, että tulijoita jonoksi asti. Asiakkaiden innostus ja kiinnostus palkitsee aina ison tapahtuman järjestämisen jälkeen.
Kuopiossa tarjolla tulee olemaan esimerkiksi vaatteita, koruja, kirjoja, asusteita ja kankaita.
– Kankaat ja kaavat ovat todella suosittuja, Luokkala lisää.
Tapahtumissa keskitytään kotimaisiin, ekologisiin ja eettisiin merkkeihin.