Koulun penkiltä suoraan lavalle ja päärooliin

Atte Antikaisen ensimmäinen rooli kaupunginteatterin suurella näyttämöllä on yksi Cabaret-suurmusikaalin päärooleista. Kuva: Laura Ruuskanen

Atte Antikainen valmistui keväällä Nätystä ja sai saman tien kiinnityksen Kuopion kaupunginteatteriin.

On ollut kiva päästä taloon, jossa saa heti tehdä kunnolla töitä ja nuoremmallekin väelle luotetaan isoja rooleja, kuopiolainen näyttelijä Atte Antikainen aloittaa.
– Näyttelijä kehittyy näyttelemällä, joten tuoreelle ammattilaiselle on hyvä, että on tasaisesti töitä tiedossa.

Antikainen valmistui teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston Nätystä keväällä, ja sai suoraan kiinnityksen kotikulmille, Kuopion kaupunginteatteriin. Miehen ensimmäinen rooli talon suurella näyttämöllä on tänä syksynä ensi-iltansa saaneessa Cabaret-suurmusikaalissa. Siinä Antikainen astuu amerikkalaisen kirjailijan Clifford Bradshawin saappaisiin. Vai pitäisikö sanoa – kirjoituskoneen ääreen.
– On hauskaa, että minulla on lavalla kirjoituskone, joka oikeasti toimii. Kirjoittelen sillä näytöksessä aina jotain. Tosin esityksiä on luvassa niin monta, että muste varmaan tulee loppumaan kesken, ja sitten tarvitaan niitä näyttelijän lahjoja, mies nauraa.

Kun Antikainen mietti Kuopion kaupunginteatterista tullutta työtarjousta, puolsivat Savon sydämeen palaamista myös perhesyyt.
– Vaimo opiskelee vielä Kuopiossa, ja perheellisenä toki myös säännöllinen kuukausipalkka kiinnosti, teatterin näyttelijäkaartiin vakituisesti kiinnitetty mies sanoo.

Tuore näyttelijä pitää siitä, että tulossa on varsin täysi näytöskausi. Cabaretin lisäksi syksyn mittaan luvassa on Onnennumeroita ja Avioliittosimulaattoria. Keväällä Kaksoiselämää ja Kolme iloista rosvoa.
– Laitosteattereissa pitää hallita samaan aikaan monta kokonaisuutta. Se on niiden erityispiirre.
Ennen jokaista esitystä näyttelijän pitää virittäytyä oikeaan rooliin ja tunnelmaan. Kun hallussa on monta roolihahmoa, mikä auttaa pääsemään juuri vuorossa olevan henkilön rooliin ja muistamaan tämän vuorosanat?
– Vaatteet tekevät paljon. Kun pukeutuu, tulee yleensä jo oikea virittyneisyys päälle. Toistaiseksi roolihahmoni ovat olleet niin erilaisia, että niitä olisi hankala sekoittaa keskenään.
Tekstit taas tulevat takaraivosta. Dialogissa muistamisessa auttavat vastanäyttelijän vuorosanat.
– Dialogit tulevat sulavasti, kun on vain oikeasti läsnä tilanteessa, ja kuuntelee sekä vastaa vastanäyttelijälle. Monologit tosin on opeteltava vähän eri tavalla ulkoa, Antikainen analysoi.

Vanhana joukkuepelaajana Antikainen tykkää työskennellä paikassa, jossa on ryhmä ympärillä. Jo tähänastisen kokemuksensa perusteella hän kehuu Kuopion kaupunginteatterin henkeä.
– Talossa on mahtava joukkuehenki, jengi on tullut tosi läheiseksi. Olen aina muutenkin kokenut, että tykkään kuulua porukkaan.

Jatkossa Antikainen odottaa saavansa teatterilla vastuuta ja tehdä mahdollisimman monipuolisesti kaikkea. Musiikkilukion kasvattina myös musisointi kiinnostaa edelleen, ja mies soittaakin rumpuja Kaksinen-nimisessä yhtyeessä.
– Ja kamerahommat ovat aina myös kiinnostaneet. Olen jo tehnytkin joitain lyhytelokuvia opintojeni aikana ja kavereiden kanssa. Aika näyttää, tuleeko niitä tehtyä enemmän, Antikainen kommentoi.
Hän ei halua suunnitella tulevaa liian tarkkaan, vaan suhtautuu siihen avoimin mielin.
– Jos on liian tiukat visiot tulevaisuudelle ja kulkee vain laput silmillä tiettyyn suuntaan, voi vahingossa tulla sulkeneeksi joitain ovia matkan varrelta. Ja sitä en halua tehdä.