Köyhyys ovesta, rakkaus…

Suomi on lukutaidon kärkimaita. Meitä on miltei sataprosenttia. Housunpuntteja ei kuitenkaan parane liikaa nostella: moni nuori mies on syrjäytymiskierteessä, josta on vaikea pompata pois.

Syyttävä sormi osoittaa somea ja älypuhelimia, jotka sekoittavat keskittymiskykyä. Muutama napin painallus ja taas mennään. Sitä paitsi, on helppo tuijottaa läppäriä, kun koneen kanssa ei tarvitse puhua tunteista, eikä tietsikka hirveästi kritisoi käyttäjäänsä.

Naisillahan on perinteisesti ollut tapana marmattaa siitä, etteivät miehet puhu tarpeeksi sielunelämästään. Vielä kun syrjäytyy, köyhyys tulee ovesta ja rakkaus lähtee ikkunasta.

Tuore YLEn kysely oli karua luettavaa. Vastanneista opettajista yli kahdeksan kymmenestä oli sitä mieltä, että oppilaiden keskittymiskyky on huonontunut selvästi viiden viime vuoden aikana. Tikunnokassa ovat erityisesti pojat.

Opet kuvailevat vastauksissa tuntemuksiaan muun muassa näin ”oppilaat kaipaavat koko ajan viihdettä ja kestävät huonommin tylsyyttä”.

Tilastomaakarit ovat laskeneet, että viina selittää viidenneksen miesten ja naisten eliniän erotuksesta. Jos elinikää aikuisten oikeasti haluttaisiin pienentää, varmin tapa olisi vähentää nuorten miesten syrjäytymistä.

Moni nuori mies on syrjäytymisvaarassa. Jopa viidesosa nuorista kolleista on rotkon reunalla, väitetään. Kuilun partaalla häämöttää yksinäisyys, päihteet, mielenterveyden ongelmat ja työnsaannin haasteet. Jo nyt arvioidaan, että työmarkkinoiden ulkopuolella on noin 70 000 alle 30-vuotiasta.

Ulkopuolisuus on kallista lystiä. On arvioitu, että syrjäytynyt maksaa valtiolle yli miljoona euroa, jos oravanpyörä jatkuu koko työiän ajan. Koulutuksessa on pitkään korostettu omaa vastuuta. Tavoite on ylevä, mutta onko osa pojista liian kehittymättömiä ottamaan itsestään vastuuta tietyssä herkkyyden vaiheessa?

Onhan Suomessa mieheksi kasvaminen raskasta. Miehen malliksi tarjotaan bändi nimeltä Mamba, jonka ruikutus naiselle ”Älä jätä minua” nostaa melankoliset tunteet pintaan: tippa linssiin ja kossu pakkaseen -tyyliin.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.