Kreikan yleisurheilumaajoukkueen hieroja muutti Kuopioon

Aviopari Päivi Voutilainen ja Theodor Vlahopoulos ovat asettuneet Kuopioon oltuaan aiemmin vuosikymmeniä Kreikassa. Kuva: Ismo Vornanen

Theodor Vlahopoulos on kiertänyt arvokisoissa ympäri maailmaa.

Kreikan yleisurheilumaajoukkueen hieroja Theodor Vlahopoulos muutti syyskuussa Kuopioon. Hänen Kuopio-kytkökset perustuvat perheeseen.
Hän tapasi vuonna 1985 kuopiolaisen Päivi Voutilaisen, joka oli interrail-matkalla Kreikassa. Pari rakastui ja seuraavana vuonna Päivi ja Theodor avioituivat. Pariskunta asui muutaman vuoden Thessalonikissa, sai ensimmäisen tyttärensä ja muutti sitten Kuopioon vuonna 1990.

Theodor opiskeli suomen kieltä ja kävi Kuopiossa hierontakoulutuksen. Päivi opiskeli fysioterapeutin tutkinnon. Vuonna 1994 perhe muutti takaisin Thessalonikiaan. Päivi perusti Kreikkaan fysioterapiayrityksen. Theodor pääsi urheiluhierojaksi Kreikan yleisurheiluliiton palvelukseen. Yleisurheiluliitto arvosti suomalaista hierontakoulutusta. Theodor pääsi maajoukkueen moniammatillisen lääkäritiimin hierojaksi. Itsekin hän on urheilumiehiä.
– Judo on minulle läheinen harrastus. Olen harrastanut myös kehonrakennusta ja taatusti ilman dopingia. Olen naturelli mies, tarkentaa Vlahopoulos.

Hierojana Theodor on työskennellyt neljännesvuosisadan yleisurheilussa maailman eliitin parissa. Hän on hieronut ja kuntouttanut myös jalkapalloilijoita ja useiden eri lajien urheilijoita.
– Kiersin 25 vuotta maailmaa, muun muassa 5 kertaa MM-kisoissa ja 2 kertaa Olympialaisissa. Lisäksi tein töitä huippu-urheilijoiden leireillä. Olen antanut kuntouttavia hoitoja myös ulkomaalaisille urheilutähdille.

Urheiluhierojan työt olisivat jatkuneet Kreikassa. Vaimon muutto puolitoista vuotta sitten Kuopioon Kreikan talouskriisin vuoksi johti myös Theodorin ratkaisuun. Hän irtisanoutui työstään. Kaksikieliset tyttäret olivat jo aiemmin asettuneet Suomeen, kun olivat lopettaneet lukio-opinnot Thessalonikissa.
– Vaimon yritys ei pärjännyt yhtä hyvin Kreikassa talouskriisin pahennettua vuoden 2010 jälkeen. Halusin tulla Kuopioon perheeni luokse. Aktiivisena miehenä toivon, että Kuopiossa olisi käyttöä kokeneelle urheiluhierojalle.

Kreikkalaishieroja on järjestänyt arvokisoissa suomalaisurheilijoille yllätyksiä. Hän on onnitellut arvokisamitaleista suomen kielellä esimerkiksi keihäänheittäjä Tero Pitkämäkeä sekä kuulantyöntäjiä Arsi Harjua ja Mika Halvaria.
– Arvokisoissa olen vaihtanut maajoukkuepaitoja suomalaisurheilijoiden kanssa ja vienyt paitoja vaimolleni ja tyttärilleni muistoksi.
Hieroja on Theodorin mukaan myös urheilijan psyykkaaja.
– Hieroja valmistaa urheilijan huippuvireeseen ja auttaa häntä palautumaan rasituksesta. Hieroja vastaa vammojen ehkäisystä ja on parhaimmillaan urheilijan henkinen tuki. Urheilijan kanssa pitää osata jutella kaikista elämän alueista.

Puuhakas mies haluaa tutustua kuopiolaisiin urheilupiireihin. Hän aikoo ensi töikseen hakeutua Kuopion budokeskukseen ja jatkaa siellä judoharrastustaan.