Kuka on Kuopion vahvin? – Tämä ratkeaa satamassa tulevana viikonloppuna

Jaana Oksman ja Tommi Ollikainen esittelevät kahta Kuopion Vahvin -kisojen voimalajia, krusifiksia ja tukkipunnerrusta.

Naisten kisa perjantaina, miesten lauantaina.

Tulevana viikonloppuna järjestettävän Sunsets Kuopio -tapahtuman ydinlajin, beach volleyn ympärille nousee koko ajan uusia urheilumuotoja. Tänä vuonna tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Kuopion Vahvin -kilpailu, johon osallistuu nimekkäitä kilpailijoita ympäri Suomea.
Kisojen pääjärjestäjä Tommi Ollikainen muistelee, että edellisen kerran vahvimman tittelistä Kuopiossa on kisattu 15 vuotta sitten.
– Edellisen kerran kisa pidettiin Albatrossin edustalla. Nyt kisa on sataman parkkialueella, Minna Canthin kadun varrella. Kisaan on toistaiseksi ilmoittautunut 12 mies- ja naiskilpailijaa. Olemme sopineet, että kisaa jatketaan Sunsets Kuopio -tapahtuman yhteydessä ainakin kolmen vuoden ajan, kertoo Ollikainen.

KUOPIOSSA on kymmenkunta urheilijaa, jotka aktiivisesti harjoittelevat voimakisoja varten Itkonniemen vanhalla vaneritehtaalla.
– Pelkällä puntinnostolla, isolla massalla ja voimalla ei voimakisoissa pärjää. Lajit vaativat viikoittaista tekniikka- ja lajikohtaista harjoittelua.

KILPAILUIHIN osallistuva Jaana Oksman on nostanut painoja ja harjoitellut Petosen kuntosalilla vuosikausia. Kisaan hän päätti osallistua vain kolmen viikon lajiharjoittelun perusteella. Kuntosaliharjoittelua hän on harrastanut vuosikausia noin viisi kertaa viikossa.
– Kuopion valituissa lajeissa tukkipunnerruksessa, farmarikävelyssä, krusifiksissa, säkkien lastauksessa ja maastavedossa ei juuri ole loukkaantumisriskiä. Sileiden kivien nosto on teknisesti vaativa laji, joka otetaan Kuopion ohjelmistoon vasta ensi vuonna, toteaa Oksman.

NAISTEN kisa Kuopiossa kestää noin 1,5 tuntia ja miesten kisa 2–3 tuntia. Kisan viidessä lajissa työvaihe voi viedä jopa minuutin, jolloin tarvitaan voiman lisäksi myös kestävyysominaisuuksia. Ollikainen kehottaa yleisöä rajuun kannustukseen.
– Kun kilpailijat ponnistavat voimansa äärimmilleen, yleisön kannustaminen lisää tehoja ratkaisevasti.

Naisten kisa käynnistyy Kuopion satamassa perjantaina 3.8. kello 16 ja miesten kisa lauantaina 4.8. kello 16. Ilmoittautumisetja punnitus alkaa kisapaikalla kello 15.