Kukaan ei ajattele sinua – onneksi!

Welhojen hyökkääjä Olli Taskisen avautuminen omasta häpeästään on terapeuttista luettavaa. Häpeä on tuttu tunne muillekin kuin urheilijoille ja moni varmasti samaistuu Taskisen ajatuksiin. Miten helposti päivä meneekään piloille omia epäonnistumisia muistellessa. Sisäinen puhe syyttää ja solvaa jatkuvasti: Miksi taas menin sanomaan typeryyksiä, enkö taaskaan osannut paremmin, mitä muut tästä ajattelevat.
Ylen uutinen (14.8.2019) antaa häpeän tunteeseen lohdullista näkökulmaa. Ylen kertomien tutkimusten mukaan ihmiset nimittäin eivät juurikaan ole kiinnostuneita ajattelemaan muita ihmisiä. Sen sijaan ihmiset ajattelevat lähinnä vain itseään. Ihmisten puheestakin 78 prosenttia koskee häntä itseään tai omia näkemyksiään. Ihmiset eivät siis juurikaan uhraa ajatuksiaan juuri minuun tai sinuun – ja se jos mikä on lohdullista!
Tämä on syytä muistaa aina kun häpeän tunne nostaa päätään. Joku saattaa ohimennen noteerata mokamme, mutta jo hetken päästä hänkin palaa taas miettimään itseään ja omia ongelmiaan.
Taskisen kaltaisia rohkeita avautumisia kaivattaisiin mediaan lisääkin. Jos Vuoden kuopiolainen -kisan ehdokkaanakin ollut liigajoukkuepelaaja sanoo tuntevansa häpeää, on se osoitus siitä, että jokainen todella olemme vain ihmisiä.
Oman häpeän lievittämiseen auttaa myös tunnettujen ihmisten elämäkertojen lukeminen. Niistä oppii, että jokaisen menestyneen urheilijan, yritysjohtajan ja taiteilijan elämän varrelle on sattunut lukemattomia epäonnistumisia ja häpeän aiheita. Mutta mokista heitäkään ei muisteta, vaan siitä, mitä hyvää he elämässään ovat saaneet aikaiseksi.
Häpeä on lopulta vain omassa päässämme. Ei siis kannata latistaa mieltään mokiaan murehtimalla. Epäonnistumiset opettavat nöyräksi ja kartuttavat viisautta elämän uusiin haasteisiin.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.