Kukkosen leipomo oli lajinsa viimeinen

Kukkosen leipomomyymälä Minna Canthin kadulla edusti lajinsa viimeistä 50-luvun korttelimyymälää, kirjoittaa Osmo Sihvonen. Kuva: Marja Raunismaa

Kuopion ainoa tavaratalo oli pitkään Kansalliskauppa kirkkoa vastapäätä, kunnes vuonna 1955 valmistui Kallan tavaratalo Tulliportinkadulle.

Viimeisinä työvuosinani olin jäsenen arvostelutyöryhmässä, joka teki esityksen kaupunginjohtajalle vuosittain jaettavasta palvelupalkinnosta.
Palvelupalkinto jaettiin muun muassa Kukkosen legendaariselle rinkelileipomo-myymälälle.

Kuopiota mainostettiin 1950-luvulla jo kansakoulun maantieteessä palvelukaupungiksi. Paljon kouluja ja muita palveluja. Erityisesti Kuopiota pidettiin kauppakaupunkina.
Kukkosen leipomomyymälä edusti lajinsa viimeistä 50-luvun korttelimyymälää. Myymäläverkosto oli tuolloin hyvin tiheä. Samoin Kukkosen kohtelias palvelukulttuuri edusti saman vuosikymmenen tapoja. Paperipalaan laskettiin ostosten hinta ja iso kassakone kilahti. Kiirettä ei ollut.

Erikoismyymälät olivat yksityisten perheyritysten. Puijonkadulla oli muun muassa. Saikkosen kangaskauppa ja Savon Pukimo. Kauppakadulla Savon Asu ja Kuopion Kauppa-Aitta jatkuvine tulipaloalennusmyynteineen, Haapaniemenkadulla Pesosen leninkiliike ja Lahtisen kangaskauppa.
Ainoa tavaratalo oli Kansalliskauppa kirkkoa vastapäätä kunnes vuonna 1955 valmistui Kallan tavaratalo Tulliportinkadulle. Carlson ja Pohjois-Savon Rautakauppa (Posara) edustivat perinteistä rautakauppaa ja molemmat kaupat henkilökuntineen olivat hyvässä maineessa.
Myyjillä oli yhtenäiset asut ja käytös kohteliasta. Kiirettä ei ollut.

1960-luvulla itsenäiset pienet kaupat vähenivät. Tilalle alkoi tulla keskusliikkeiden hallitsemia kauppaketjuja. Uusien lähiöiden kauppatontit jaettiin neljälle keskusliikkeelle ja itsepalvelu alkoi yleistyä.
70-luvulla alkoi näkyä keskustan ulkopuolisia ostoskeskuksia. Kuopiossakin taisteltiin pitkään näitä vastaan, kunnes Kolmisopen alueelle ilmestyi ensimmäinen kauppakeskus.
Palvelukulttuuri muuttui, kun persoonalliset kontaktit vähenivät. Kiire kassoilla aiheutti yrmeyttä ja epäystävällisyyttä.
Lähipalvelut harventuivat. Postiakaan ei jaettu kuin kerran päivässä. Iltapäiväkierto loppui.

Palvelukulttuurin notkahduksen jälkeen kauppa panosti koulutukseen ja pyysi palautetta asiakkailta. Nyt kassojen ilmeet ja käytökset ovat muuttuneet ja palvelutaso parantunut.
Terveyspalveluja testasin viime vuoden puolella koko ketjun erikoissairaanhoidosta terveyskeskukseen. Kiitos keskustan 1B:n tiimille. Mitään ei jätetty arvauksen varaan.

Ikäluokkamme harvenee ja suru-uutisia tulee. Viimeksi kanslianeuvos Heikki Viitala on poistunut joukostamme. Opin työtoverina tuntemaan myös hänen herkän puolensa. Olin iloinen, kun kuulin, että hänestä tulee isä ja hän saa perheen tuekseen. In memoriam Heikki ja kiitos satojen kuopiolaisten nuorten puolesta, jotka pääsivät tutustumaan Eurooppaan!

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja eläkkeellä oleva kaupunkisuunnittelija.