Kunnianosoitus Edgar Allan Poelle

Poe! Poe! Edgar Allan & The Psychobilly Ravens -esityksessä sukelletaan ihmismielen synkimpiin sopukoihin. Kuva: Aki Loponen

Minimin Maria-näyttämön avauksessa tunnelmoitiin kauhun maailmassa.

Tanssiteatteri Minimi muutto Kuopion kaupunginteatterin tiloihin tuli todeksi viime perjantaina kun Maria-näyttämöllä nähtiin ensimmäinen Minimin esitys. Poe! Edgar Allan & The Psychobilly Ravens on Tanssiteatteri Minimin, Näyttämö 3T:n ja Riihimäen teatterin yhteistuotanto, jonka Kuopion ensi-ilta veti Maria-näyttämön täyteen kauhusta kiinnostuneita katsojia.

Esitys perustuu amerikkalaisen kirjailija Edgar Allan Poen (1809–1849) teksteihin, joita siivittävät esityksen erilaisiin tiheätunnelmaisiin ja vaihteleviin sekä yllätyksellisiin kauhun maailmoihin. Lavaa hallitsee puinen laatikko, joka sulkee kaiken sisäänsä vain paljastaakseen kaiken. Esityksessä käytetään sekä suomea että englantia ja alkuun suomenkieli tuntuu irralliselta, mutta pian se sointuu
Tummiin puhuvat hahmot kulkevat ympäri lavaa ja punaiset nahkahanskat hamuilevat, jotain saavuttamatonta. Esitys sukeltaa oivaltavasti Poen teksteihin, joissa keikutaan ihmismielen psyykeen äärirajoilla. Lauluissa ja tanssissa tuodaan kauhean kauniisti esiin, miltä tuntuu ikävä, yksinäisyys ja omasta mielestä nouseva kauhu. Mukana on myös mustaa huumoria ja ehkä pilkahdus toivoakin. Juha Ekolan tummanpuhuva laulu vangitsee ja Katja Peacockin syvä tulkinta klassikkoruno Korpista saa kylmät väreet nousemaan iholle.
Esityksessä lavalla nähdään Juha Ekolan ja Katja Peacockin lisäksi Noomi Forslund, Ismo Laakso ja Liisa Ruuskanen. Käsikirjoitus on Näyttämö 3T kollektiivi Iiro Ollilan, Liisa Risun ja Samuli Reunasen käsialaa.

Minimin taiteellinen ja tuotannollinen johtaja Liisa Ruuskanen on iloinen Maria-näyttämön ensimmäisestä ensi-illasta. Hän sanoo, että toiminta teatterin tiloissa on lähtenyt hienosti käyntiin.
– Tunnelma on todella lämmin ja koko henkilökunta haluaa, että yhteistyö onnistuu. Vahvaa molemminpuolista innostusta on havaittavissa.
Minimin esitykset nähdään teatterilla Maria-näyttämöllä. Poikkeuksena ovat kulttuurikeitot, jotka järjestetään Minna-lämpiössä. Ruuskanen sanoo, että teatterille muutto on heille iso mahdollisuus saavuttaa uusia katsojia.
– Nyt esityksiin mahtuu puolet enemmän katsojia. Tämä on Suomen tanssitaiteellekin iso asia, ja moni on tästä ollut vähän hyvässä mielessä kateellinenkin. Ja palveleehan tämä katsojaakin kun saman katon alla on yhä monipuolisempi esitystarjonta valittavissa.

Poe-esityksen lisäksi Minimin keväässä on luvassa vielä kaksi kulttuurikeittoa ja yhteistyöesitys. Seuraavasta kulttuurikeitosta päästään nauttimaan jo tämän viikon perjantaina kello 12. Tarjolla on Routa Companyn esitys Keväin. Keväin on tanssiteos valosta, heräämisestä ja kasvun pitelemättömästä voimasta.
– Huhtikuun puolella Kulttuurikeitossa nähdään Illallinen yhdelle, joka on yksi osio Ruokateatterista. Toukokuussa nähdään kansainvälistä tanssiyhteistyötä kun On next to me -teos saapuu Kuopioon. Teos on rakennettu neljän tanssijan ydinryhmälle ja viidelle vaihtuvalle ammattilaisesiintyjälle sekä ryhmälle paikallisia ei-ammattilaisia.