Kuntalaisaloite stadionin rakentamisesta

Tärkeissä otteluissa Keskuskentällä yleisöä on seisomapaikoilla ja palvelut ovat puutteelliset. Kuntalaisaloitteen tekijät toivovat, että stadion rakennettaisiin valmiiksi. Kuva: Ismo Vornanen

Aloitteen tekijät esittävät, että Keskuskentän stadion rakennetaan vihdoin valmiiksi.

Juristi Tapio Olkkonen ja entinen KYSin johtajaylilääkäri Jorma Penttinen ovat tehneet kuntalaisaloitteen, jonka mukaan Keskuskentän keskeneräinen stadion pitäisi rakentaa vihdoin loppuun. Aloitteen tekijöiden mielestä keskeneräinen stadion on kaupunkikuvallisesti ongelmallinen, toiminnoiltaan ja kapasiteetiltaan puutteellinen: ”Kauden 2019 yleisökeskiarvo oli jo suurempi, minkä 2700-paikkainen pääkatsomo voi vetää.”

Vaatimattomat olosuhteet vähentävät yleisömääriä Veikkausliigan ja kansainvälisissä otteluissa. Silti seura ylsi seurahistoriansa yleisöennätykseen. Yli puolet 7411 ihmisestä joutui seisomaan koko ottelun ajan ilman vähimmäispalveluja.
– Nyt on sopiva aika saattaa keskeneräiseksi jäänyt stadionrakennelma valmiiksi, koska juuri nyt Keskuskentän ympäristöön on valmistumassa uusi asuinalue, aloitteessa todetaan.

Aloitteessa mainitaan, että koko uusi asuinalue tulee kärsimään, mikäli Keskuskentän stadionia ei rakenneta valmiiksi.
– Keskeneräiseltä kentältä tulevat tapahtuma-aikaiset äänet sekä kirkkaat valot häiritsevät asukkaita ja vaikeuttavat asuinalueen markkinointia. Valmiiksi rakennetussa stadionissa sekä äänet että valo jäävät stadionin kuoren sisään eikä häiriöitä synny, aloitteessa todetaan.

Allekirjoittajat vaativat, että Kuopion kaupunki mitä pikimmin saattaa keskeneräisen jalkapallostadionin rakentamisen loppuun. Rakentamisessa on aloitteen tekijöiden mukaan kuultava käyttäjiä ja taattava riittävät katsomotilat sekä lajin ja käyttäjien kannalta riittävät oheistilat.
Keskuskentän stadionhankkeelle tälle vuodelle kaupungin budjettiin varattu 600 000 euron suunnitteluraha on tarkoitus siirtää ensi vuodelle.

Kahden prosentin vaatimus

  • Kuopion kaupungin on otettava aloite käsiteltäväksi, mikäli sen allekirjoittaa yli kaksi prosenttia kunnan asukkaista.
  • Lokakuun lopussa Kuopion asukasluku oli 119 300 eli kahden prosentin ylittyminen edellyttää 2 386 allekirjoitusta.