Kuopio etsii edunvalvojaa

Tuleeko viransijaisuutta hoitavasta Jarmo Pirhosesta kaupunginjohtaja?

Pormestari Jan Vapaavuori on Helsingin tiukka edunvalvoja. Onko Jarmo Pirhosesta Vapaavuoren kaltaiseksi Kuopion puolustajaksi?

Kaupunginjohtaja Petteri Parosen aikakaudella Kuopio nousi valtakunnan kärkikaupunkien joukkoon. Nyt kaupunginjohtajan viransijaisena toimii 27.11. asti Jarmo Pirhonen. Pirhonen on kiinnostunut kaupunginjohtajan tehtävästä. Hakuprosessi käynnistetään tämän vuoden aikana.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi Helsingin Sanomien (25.8.) haastattelussa, miten hän piiskaa Helsinkiä vauhtiin. Viikkosavo kysyi liukasliikkeiseltä supliikkimies Pirhoselta, milainen edunvalvoja hän olisi Kuopiolle.

Pirhonen nousee ylös tuolistaan ja kysyy, voiko hän kävellä vastatessaan. Ajatus kirkastuu liikkuessa. Pirhonen pyörii ympäri kaupungintalon neuvotteluhuonetta ja alkaa puhua. Hän kuvaa organisaatiofilosofiaansa taivasvertauksella.

– Minulle organisaatiot ovat laatikoiden sijaan kuin pilviä sinisellä taivaalla. Ne liikkuvat, ovat välillä limittäin ja muuttavat muotoaan. Osa sataa alas, syntyy uusia pilviä ja pilvien raoista pilkahtaa aurinko, esimerkiksi onnistunut investointi, kuvailee Pirhonen.

Rajat yhteistyöpintoja

Pirhosen mielestä Vapaavuori vetää liian jyrkän rajan Helsingin ja muun Suomen välille, ikään kuin pääkaupunki ei tarvitsisi muuta Suomea. Vapaavuori on tehnyt selväksi, että hänen mielestään maakuntauudistus tuhoaa kaupunkipolitiikan.

Mitä Pirhonen ajattelee Kuopion ja maakunnan suhteesta?

– Ei helsinkiläisilläkään ole kivaa, jos sinne tunkevat kaikki suomalaiset. Minulle rajat niin kaupungin sisällä kuin sen ulkopuolellakin ovat yhteistyöpintoja. Maakunta tarvitsee Kuopiota, mutta kyllä maakunnastakin on hyötyä Kuopiolle.

Suomen suurin mökkikunta

Kuntaliitosten vuoksi Kuopiolla on jo nyt runsaasti maaseutumaista elinympäristöä. Kuopio on esimerkiksi Suomen suurin mökki- ja maitokunta.

– Maaseudussa on suuri gastronominen ja elintarviketeollinen potentiaali. Maakuntauudistus on hyödynnettävä mahdollisuutena ja kyllähän siinäkin mallissa Kuopiolla on vahva rooli. Onhan Kuopio jo nyt osa maakuntaa yhtiöissään ja kuntayhtymissä.

Vs. kaupunginjohtaja tuntee sympatiaa soten henkilöstöä kohtaan, jotka ovat kuin pelaajia jalkapalloseuran siirtolistalla ja epävarmoja vielä tulevasta työpaikastaan.

– Soten venyminen on ollut koettelemus henkilöstölle. Haluaisin yleisesti, että kaupungin asiantuntijoilla on pelisäännöt, mutta myös autonomia työssään. Kun tuntee vision ja arvot, ei tarvitse kysellä esimiehiltä jokaisesta yksityiskohdasta.

Välttelee sanaa ”ei”

Vapaavuori käyttää vahvasti latautuneita negaatioita mielipiteissään. Pirhonen puolestaan välttelee sanaa ”ei”, koska se synnyttää huonon ilmapiirin. Ilmapiirillä ja tilannehuumorilla voitetaan luottamus. Kun Pirhonen valittiin TE-keskuksen johtajaksi Kaakkois-Suomeen, hänen lähellään työskenteli alaisia, jotka olivat hakeneet samaa virkaa.

– Päälliköiden ja minun välillä oli aistittavissa kyräilyä. Tilanteen laukaisi osuva tilannehuumori. Kunnon naurun jälkeen on vaikea näyttää nyrpeää naamaa. Hyvä fiilis ja yhdessä nauraminen parantaa työn tuottavuutta.

Vielä kaukana kasvun rajoista

Pirhonen sanoo, että syksyn budjetin rakentaminen on opettavainen tutustumismatka. Kuopiosta Pirhonen haluaisi rakentaa yhden valtakunnan pääkeskuksista vaikuttamalla myös ministeriöissä.

–  Valitettavasti ministeriön virkamiehet eivät tunne Kehä III:n ulkopuolista todellisuutta. Esimerkiksi Fimea opetti, miten tärkeää on vaikuttamistyö. Kaupunginjohtaja on markkinointimies ja lobbari.

Kuopion kärkihankkeiden rakentamista, esimerkiksi Savilahtea sanoo Pirhonen upean kattauksen nyyttikesteiksi, jossa kaupunki, oppilaitokset, yritykset ja asukkaat parantavat yhdessä kaupungin kilpailukykyä.

– Olemme vielä kaukana kasvumme rajoista. Tämä kokoisen kaupungin pitää ottaa mallia esimerkiksi Tampereen rohkeista investoinneista.

 

Kaupunginjohtajan valinta

 

Jarmo Pirhosen kaupunginjohtajan sijaisuus päättyy 27.11.

Entisen kaupunginjohtaja Petteri Parosen työ päättyy virallisesti tammikuun lopussa.

Kuopion kaupunginjohtajan virka julistettaneen avoimeen hakuun tänä syksynä.

Kaupunginjohtaja vaihtuu samoihin aikoihin myös Vantaalla, Lahdessa ja Turussa.