Kuopio juhlii koko kuukauden ajan

Kuopio juhlii -teemakuukauden ohjelmaan kuuluu muun muassa Satoa-katuruokatapahtuma. Kuva: Aija Pirinen

Kuopioon halutaan samankaltaiset juhlaviikot kuin Helsingissä.

Viime vuosilta tuttu Kuopio juhlii -tapahtumakokonaisuus on tänä vuonna pidentynyt kuukauden mittaiseksi. Edellisvuosina tapahtuma on ollut viikonlopun mittainen ja siihen on kuulunut muun muassa Elonkorjuujuhla, Taiteiden yö ja Satoa-katuruokatapahtuma. Tänä vuonna Kuopio juhlii -kokonaisuuden alle kuuluvia tapahtumia on moninkertaisesti ja tapahtumia on koko kuukauden ajan. Ensimmäiset tapahtumat olivat jo viime viikonloppuna ja tapahtumia jatkuu aina 8. syyskuuta saakka.
– Ajatus on, että Kuopio saisi omat juhlaviikkonsa, samankaltaiset kuin Helsingissä, kulttuurisuunnittelija Tiina Taskinen-Viinikainen kertoo.

Tänä vuonna Kuopio juhli -tapahtumia on myös Kuopion maaseutualueilla. Esimerkiksi tulevana viikonloppuna 16.–18.8. Juankoskella järjestetään Brynolfin päivät. Lauantaina 17.8. Juankoskella on Juice-aiheisia tapahtumia ja mukana on myös näyttelijä Riku Nieminen. Juankoskelle järjestetään lauantaina myös maksullinen bussikuljetus Kuopion keskustasta.
Kuopio juhlii -kuukauden päätapahtumat sijoittuvat ensi viikonlopulle, jolloin Kuopion keskustassa järjestetään perinteiset Satoa-ruokafestivaali, Elonkorjuujuhla ja Olonkorjuujuhla.
Silloin myös monet kaupungin taidelaitokset tarjoavat maksuttoman sisäänpääsyn. Juhlakuukausi huipentuu 7.9. Savilahdessa järjestettävään Iloa ja valoa Savilahdessa -tapahtumaan, joka on kasvanut edellisvuodesta.

Kuopio juhlii -kuukauden aikana kaikkia kaupunkilaisia on kannustettu itse tuottamaan tapahtumia. Sitä varten kaupunki pilotoi tuotantotukea, jota voidaan myöntää tapahtumakuukauden aikana järjestettäville tapahtumille. Yksittäinen tapahtuma voi saada tukea 100–400 euroa esimerkiksi materiaali-, markkinointi- ja palkkiokustannuksiin.
Taskinen-Viinikaisen mukaan tuotantotukea voi hakea edelleen Kuopion kaupungin verkkosivuilla olevan hakulomakkeen kautta.
– Tuotantotuen idea on kannustaa asukkaita itseään järjestämään pieniä tapahtumia eri puolilla Kuopiota, myös maaseutualueilla.