Kuopio-setelissä on Minna Canth

Rosebudin myymälävastaava Mari Seppänen esittelee tällä viikolla saapuneita Kuopio-seteleitä. Kuva: Aija Pirinen

Kuopiokin sai oman nollan euron setelin.

Kuopioon on saatu myyntiin ensimmäinen Kuopio-aiheinen nollaeuroseteli. Kyse ei ole maksuvälineestä, vaan turisteille ja keräilijöille suunnatusta tuotteesta, joka on printattu aidolle eurosetelipaperille. Kuopio-setelissä on kuvattu kaupungintalo ja Minna Canth.

Nollaeurosetelin idea on lähtenyt Ranskasta vuonna 2015. Richard Faille sai Euroopan Keskuspankilta luvan valmistaa turisteille tarkoitetun matkamuiston, joka on printattu aidolle eurosetelipaperille. Seteleitä tilasivat museot, kaupungit ja tapahtumajärjestäjät.
Sittemmin konsepti on levinnyt useisiin eri maihin ja tähän saakka on ilmestynyt noin 1500 erilaista seteliä.
– Tuote sai niin valtavan suosion, että monissa turistipaikoissa myynti ohitti muun muassa postkorttien myynnin. Jotkut keräilijät suunnittelevat jopa lomamatkansa seteleiden myyntipaikkojen mukaan, kertoo Suomessa seteleitä tuottava Ulrich Hoefs.

Suomiaiheisia nollaeuroseteleitä on ilmestynyt tähän mennessä 25 kappaletta, ja lisää on työn alla.
– Toimeksiantajat ovat museot, yhdistykset ja tapahtumien järjestäjät, Hoefs sanoo.
Nollaeuroseteleitä on myyty nettihuutokaupoissa ja keräilymessuilla isoillakin summilla. Hoefsin mukaan kallein seteli myytiin Ranskan huutokaupassa yli 800 euron hinnalla.
– Suomen ensimmäisestä Rautatiemuseo-setelistä pyydetään nyt jo 45 euroa, Hoefs kertoo.

Setelit valmistetaan Ranskan setelipaja Oberthurissa, missä tehdään myös suurin osa virallisista euroseteleistä.
– Seteleissä on juokseva sarjanumero ja euroseteleistä tunnettu valmistuskoodi. Ensimmäinen neljästä kirjaimista sarjanumeron edessä kertoo tilaajamaista. Esimerkiksi Suomen maakoodi on L, Hoefs kertoo.

Kuopiossa seteleitä on toistaiseksi myynnissä vain Rosebud-kirjakaupassa, jonne seteleitä on tilattu 100 kappaleen erä. Lisäksi seteliä saa verkkohuutokaupasta ja ympäri Eurooppaa rahakauppiailta.