Kuopiolaisiakin karanteenissa ulkomailla

Marja-Liisa ja Matti Kuosmasella on ollut oma asunto Espanjan Fuengirolassa vuodesta 2006. Kuva: Kuosmasten albumi

Matti ja Marja-Liisa Kuosmanen elävät tiukkojen rajoitustoimien keskellä Espanjassa. Intiassa asuva Miina Holappa haluaisi pikaisesti lasten kanssa Suomeen.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa merkittävästi myös Suomen ulkopuolella asuvien kuopiolaisten elämään.
TAHKOcomin ja Tahko24h:n perustajat ja omistajat Matti ja Marja-Liisa Kuosmanen ovat koko talven olleet kakkosasunnollaan Espanjan Fuengirolassa. Parilla oli jo varattu lennot takaisin Suomeen viime viikolle, mutta he päättivät kuitenkin jäädä Espanjaan.
– Meillä on täällä Roope-koira, joka olisi muuten jäänyt Espanjaan jumiin. Ajattelimme myös, että olemme täällä Espanjassa paremmassa turvassa kuin Suomessa. Täällä on paljon tiukemmat rajoitukset kuin Suomessa. Suomessa tämä kaikki on vielä edessä, Kuosmaset kommentoivat videopuhelussa.

Espanja asetti tiukan ulkonaliikkumiskiellon reilu viikko sitten lauantaina. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kotoa saa poistua vain kauppaan, apteekkiin, lääkäriin, töihin tai koiran ulkoilutukseen. Myös vanhusten ja vammaisten avustaminen on hyväksytty syy poistua kotoa. Kiellon toteuttamista valvovat poliisit ja sotilaat. Rangaistukset ovat myös tiukkoja; kieltojen rikkomisesta sakot ovat 600 eurosta ylöspäin.
– Kieltojen toteutumista oikeasti valvotaan. Moni meidänkin kavereista on pysäytetty ja syitä liikkumiseen tiedusteltu. Kauppareissun todisteeksi vaaditaan ostoskassi ja kuitti. Henkilöllisyystodistukset pitää olla jatkuvasti mukana.
Kuosmaset sanovat, että Espanjassa jotkut keksivät lainata naapureiltaan koiria, jotta pääsisivät enemmän ulkoilemaan.
– Mutta nyt se ei enää onnistu. Koiran ulkoiluttamiseksi pitää todistaa koiran omistaminen. Mekin pidämme koiran passitietoja mukana.

Espanjassa autossakaan ei pääsääntöisesti saa olla kuin yksi ihminen kerrallaan.
– Kun täältä lähti iso joukko suomalaisia paluulennoille Suomeen, pariskunnatkin joutuivat menemään kentälle peräkkäin omilla takseilla.
Myös hotellit on pakotettu sulkemaan, samoin maassa on tehty alueellisia liikkumisrajoituksia. Madridista ei enää pääse liikkumaan esimerkiksi rannikkoalueille.
– Täällä lääkärit jo joutuvat tekemään ratkaisuja siitä, keitä ihmisiä kannattaa hoitaa.

Matilla ja Marja-Liisalla itsellään ei toistaiseksi ole ollut ongelmia pysytellä kotonaan. Heillä on varsin tilava asunto, jossa on oma piha.
– Nyt on jopa kuntoiluhuonettakin tullut käytettyä, Matti nauraa.
– Meillä onneksi on useita huoneita, joten välillä on mahdollisuus myös omaan aikaan. Mutta varmasti tilanne voi kärjistyä niissä kodeissa, joissa monta ihmistä asuu pienessä tilassa ja joissa ei ole parveketta, Marja-Liisa pohtii.

Kuosmasten päivät ovat eristyksissäkin olleet kiireisiä, sillä yrityksen asiat ovat vaatineet poikkeuksellisen paljon työnsarkaa. Tahkon laskettelukeskus päätettiin tällä viikolla sulkea, minkä vuoksi yrittäjäparilla on runsaasti ratkottavia asioita.
– Olemme lähes koko ajan Skype-palaverissa Tahkon suuntaan ja käymme tilannetta läpi. Majoitusperuutuksia tulee jatkuvasti, niitä pitää selvitellä ja yrittää pitää asiakkaat tyytyväisinä. Näistä peruutuksista on meille tulossa noin 200 000 euron lasku.

Kuten monilla muillakin, Kuosmasillakin tulevaisuus on nyt täysin avoin. Suomeen paluusta ei ole varmaa tietoa.
– Nyt voidaan vain odottaa ja katsoa miten tilanne etenee.
Mutta jotain hyvääkin tässä rauhoittumisen ajassa on pariskunnan mielestä ollut.
– Luovuus kyllä on alkanut kukkia, kun on ollut aikaa vaan olla ja levätä. Itselläkin syntyy jatkuvasti uusia ideoita, Matti sanoo.

Miina Holappa on asunut Intiassa puolisonsa Jukan ja lastensa kanssa vuodesta 2017. Kuva: Aija Pirinen

”Haluaisimme lapset takaisin Suomeen”

Aija Pirinen
Koronavirus on muuttanut elämänmenoa myös Intiassa. Sunnuntaina koko Intia seisahtui, kun maassa oli päivän mittainen vapaaehtoinen ulkonaliikkumiskielto.
Viranomaiset antoivat sunnuntaina lisämääräyksiä, joiden mukaan maan suurimmat kaupungit käytännössä suljetaan maaliskuun loppuun saakka. Ruokakaupat ja apteekit saavat olla auki.
Julkinen liikenne on pääosin seisahtunut ja kansainvälinen lentoliikenne keskeytettiin sunnuntaina. Kuopiolaiset Jukka ja Miina Holappa ovat vuodesta 2017 asuneet lapsineen Intian Delhissä. Jukka toimii Intiassa Suomen kaupallisena konsulina. Lapset ovat käyneet Delhissä kansainvälistä koulua. Nyt Holapat pyrkivät saamaan lapset pikaisesti Suomeen.
– Minulla ja lapsilla oli jo sunnuntaille paluulento, mutta lento peruttiin. Nyt odottelemme, jos pääsisimme Saksaan lentävään koneeseen keskiviikolle, Miina kommentoi tilannetta Facebook-viestillä maanantaiaamuna.

Miina sanoo, että haluaa lasten kanssa Suomeen, koska epäilee, ettei paikallinen terveydenhuolto tule kestämään, jos ihmisiä joutuu koronaviruksen vuoksi joukoittain sairaalaan.
– Vaikka intialaiset ovat erittäin vieraanvaraisia, niin tuskin täällä hoitoa riittää meille länsimaalaisille. Sen varaan ei ainakaan uskalla laskea.
Miina myös epäilee, että tilanteen kärjistyminen ja ihmisten töiden loppuminen voi johtaa maassa levottomuuksiin.
– Siinä vaiheessa en halua olla lasten kanssa täällä.
– Tosin tällä hetkellä tilanne on vielä rauhallinen, eikä hätää ole. Mutta tilanne voi eskaloitua nopeasti.

Holapat viettävät nyt aikaa kotonaan, eivätkä liiku ulkona. Ruokaa ja vettä on tilattu parin viikon tarpeisiin.
Miina sanoo, että heidän perheensä on nauttinut Intiassa olosta ja elämä Intiassa on ollut hyvää ja turvallista.
– Mutta kuten kaikki suomalaiset ympäri maailman tietävät, tällaisena aikana korostuu Suomen arvo, kotimaana ja toimivana yhteiskuntana. Suomalainen yhteiskunta ei kaadu aivan niin helposti kuin monet muut yhteiskunnat.