Kuopiolaismies aikoo soittaa harmonikkaa tauotta 40 tuntia putkeen

Hanuristi Anssi K. Laitinen sai tänä kesänä näköismaalauksen itsestään Kuopion katukuvaan. Ensi viikolla selviää, onnistuuko hän uusimaan kestävyyssoiton maailmanennätyksensä.

Anssi K. Laitisen maailmanennätysyritystä voi tulla seuraamaan Kuopion Klubille.

Jaksaisitko valvoa yli 40 tuntia putkeen? Entäpä, jos koko sen ajan pitäisi vielä tauotta soittaa haitaria? Kuulostaa hullun hommalta, mutta kuopiolainen Anssi K. Laitinen (49) aikoo tosissaan tämän toteuttaa.
Anssi aikoo uusia aiemmin jo saavuttamansa Guinness World Recordsin maailmanennätyksen harmonikan kestävyyssoitossa.

VUONNA 2010 ennätys tuli Anssin nimiin Iisalmessa, jolloin hän soitti harmonikkaa 31 tuntia ja 25 minuuttia. Maailmanennätystään hän piti hallussa viime syksyyn asti.
– Loppuvuodesta huomasin, että yhdysvaltalais-italialainen Cory Pesaturo on rikkonut ennätykseni 49 minuutilla. Saman tien päätin, että ennätys on saatava takaisin, Laitinen sanoo.

NYT Laitinen aikoo pistää kerralla ennätykset uusiksi ja soittaa ainakin 40 tuntia putkeen. Uuden maailmanennätyksen tavoittelu alkaa ensi viikon keskiviikkoaamuna Kuopion Klubilla.
Mikäli Laitinen onnistuu tavoitteessaan, maailmanennätys on saavutettu ensi torstaina 12.7. kello 16.15. Laitisen suunnitelmissa on kuitenkin ylittää 40 tunnin raja, joten Kuopion Klubilla harmonikka saattaa raikua aina torstain ja perjantain väliseen yöhön saakka.

GUINNESSILLA on maailmanennätykseen tarkat säännöt. Kappaleiden välissä saa olla korkeintaan 30 sekunnin tauko ja kerran tunnissa saa pitää 5 minuutin tauon. Mikäli tauot ylittyvät sekunnillakaan, koko suoritus hylätään.
Sääntöjen mukaan samaa kappaletta ei saa soittaa neljän tunnin sisällä kahteen kertaan.
– Minä en aio soittaa kappaleita kertaakaan uusiksi, Anssi sanoo.

GUINNESSILLA on myös tarkat vaatimukset siitä, miten suoritus todennetaan. Suoritus pitää taltioida useilla videokameroilla ja lisäksi suorituksesta pitää ottaa säännöllisin välein valokuvia. Kaikki taltioinnit lähetetään Guinnessin tarkistettavaksi.
Suorituksen valvojiksi pitää hankkia luotettavia todistajia, jotka kellottavat ja herkeämättä valvovat suoritusta.

LAITISEN tempauksen tuottajana toimiva median monitoimimies Olavi Rytkönen on koonnut Kuopiosta reilun 30 todistajan joukon valvomaan suoritusta eri vahtivuoroissa. Mukaan todistamaan on lupautunut muun muassa yritysmaailman ja politiikan edustajia, kuten Sari Raassina, Katariina Kummala, Jaakko Kosunen, Pekka Kantanen ja Esa Lindholm.
Todistajien lisäksi Laitisella on noin kymmenen hengen huoltoryhmä huolehtimassa soittajan vireystasosta ja hyvinvoinnista.

LAITINEN tietää, että edessä on raskas koettelemus niin fyysisesti kuin henkisesti.
Noin 13 kilon haitarin kannattelu rasittaa niin käsiä kuin jalkoja, eikä kameroiden takia soittajalla ole paljon liikkumavaraa.
– Iisalmen soittotempausta tehdessä reisiini tuli nyrkin kokoiset paukamat ja hiertymiä. Nyt otan mukaan puuvillakäsineet ja pehmusteet reisien päälle.

LAITINEN on ennakkoon konsultoinut lääkäriä mahdollisista terveyshaitoista. Hänen huoltojoukossaan on mukana myös koulutettu hieroja, joka on paikalla koko suorituksen ajan.
– Tempaus vastaa rankkaa urheilusuoritusta. Tuskaa ja kipua on luvassa. Täytän ensi vuonna 50, joten tämä on varmastikin viimeinen kerta tätä lajia, Laitinen sanoo.

Uuden maailmanennätyksen tavoittelu alkaa keskiviikkona 11.7. kello 8 Kuopion Klubilla. Yleisöllä on vapaa pääsy seuraamaan tapahtumaa yön tunnit mukaan lukien.