Kuopion asemanseutuun suunnitellaan myös neljättä korkeaa kerrostaloa – ”Nyt myydään jo ei oota”

Lapti Oy:n Itä-Suomen aluejohtaja Risto Pekkarinen (vasemmalla) ja Kesko Oyj:n Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen taustallaan Kuopion Portin A- ja B-talot. Kuva: Juha Thitz

Lapti on varautunut tekemään vielä neljännenkin kerrostalon Puijonkadun ja Asemakadun kulmaan.

Kuopion Portin Puutarhakadulla rakenteilla olevien A- ja B-tornitalojen liike- ja toimistotilat on jo lähes kaikki vuokrattu. Kysyntä on ollut kovaa.
Kuusitoista kerrosta korkean A-talon tiloista on vuokraamatta enää 27 neliön suuruinen varastotila.
A-talon ns. kovan rahan omistusasunnoista on myyty kolme neljäsosaa, Lapti Oy:n Itä-Suomen aluejohtaja Risto Pekkarinen kertoo.
Pekkarisen mukaan jotkut vuokratilojen kysyjistä lähtivät liikkeelle liian myöhään. Onpa jouduttu sanomaan ei ootakin kiinnostuneille.
– Tämä hanke lähti oikeasti liikkeelle eikä vain paperilla, Pekkarinen sanoo.
Hän pitää rakennusten sijaintia erinomaisena sekä liikenteellisesti että myös palveluiden sijainnin osalta.
A-talon on määrä valmistua 30. tammikuuta mennessä.
Keskon Itä-Suomen aluetoimisto muuttaa A-rakennukseen.
– Odotamme innolla muuttoauton tuloa, Kesko Oyj:n Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen sanoo.
Kuosmanen sanoo, että Kuopion Portin rakennukset muodostavat mielenkiintoisen kokonaisuuden. Se osaltaan vaikutti muuttopäätökseen.
Pekkarinen iloitsee Keskon päätöksestä.
Samaan rakennukseen sijoittuvat muun muassa Attendon 30-paikkainen tehostetun hoivan yksikkö ja 35 palveluasuntoa, Sweco, Matkahuolto, R-Kioski, MPY ja Eezy.

Rakenteilla olevan B-rakennuksen tiloille on myös kysyntää. Sen liike- ja toimistotiloista on suurin osa vuokrattu. Omistusasunnoista on myyty kolmannes.
Ensi vuoden keväällä valmistuvaan B-rakennukseen on tulossa juna- ja linja-automatkustajien odotustilat, Juhlapalvelu Remar Oy:n kahvila–ravintola, hampurilaisravintola Barot’s, neliryhmäinen päiväkoti Verkanappulat Oy, kukkakauppa ja parturi. Rakennukseen saavat toimitilat myös muun muassa UPM, Ramboll, terveys- ja hoivapalveluyritys BeneOne Oy, tilitoimisto KPMG Oy, Arkkitehtipalvelu Oy, Jätekukko ja FNS Oy.
Autoille rakennetaan pysäköintilaitos B-talon jatkeeksi neljään kerrokseen. Parkkipaikkoja valmistuu 483:lle autolle. Nimettyjä, pysyviä parkkipaikkoja tulee 62 kappaletta heille, jotka ostavat asunnon Kuopion Portista.

Kolmannen tornitalon eli C-talon rakentaminen aloitetaan loppukeväästä. Rakennuksen katutasoon tulee K-Supermarket. Esisopimus tiloista on tehty. C-talon tiloista on varattu tässä vaiheessa noin puolet.
– Kaksi kerrosta ja noin 1 800 neliötä on vielä vapaana, Pekkarinen toteaa.
Kovan rahan osakehuoneistojen markkinointia C-rakennuksesta ei ole vielä aloitettu.
Keskon aluejohtaja Kuosmanen kertoo, että kauppiaan etsintä K-Supermarkettiin alkaa ensi vuonna. C-rakennus valmistuu keväällä 2022.
Kuopion Portin rakennukset käyttävät maalämpöä ja samalla tekniikalla saadaan myös rakennusten viilennys. Rakennuksia ei liitetä kaukolämpöverkkoon.

Lapti on varautunut rakentamaan vielä neljännenkin kerrostalon Puijonkadun ja Asemakadun kulmaan. Tonttikaupat ja suunnittelu kahdeksankerroksisesta talosta on jo tehty.
Tämän rakennuksen pysäköintitilat rakennetaan suurimmaksi osaksi maan alle.
A-rakennuksen liike- ja toimistotilojen investorina toimii Elite Alfred Berg. Attendon tilojen investorina on Suomen Hoivatilat Oyj. Muiden rakennusten investorit julkistetaan myöhemmin.
Ratapihan tunneliyhteys saadaan valmiiksi B-talon valmistuessa.
Kuopion Portin alueelle tulee pysäköintipaikat tuhannelle polkupyörälle.

Neljäskin talo tekee tuloaan

  • Kuopion Portin rakennuksia Puutarhakadulla on kaikkiaan neljä: A-, B-, ja C-kerrostalot sekä pysäköintilaitos.
  • Korkein on B-talo, johon tulee 17 kerrosta. A-talossa on 16 kerrosta ja keväällä 2022 valmistuvassa C-talossa 15 kerrosta.
  • Myöhemmin rakennetaan 8-kerroksinen talo Puijonkadun ja Asemakadun kulmaan.
  • Kuopion Portin rakennukset tarjoavat kodin noin 500 ihmiselle. Rakennuksiin sijoittuviin yrityksiin tulee noin 500 työpaikkaa.