Kuopion Inkilänmäellä kokeillaan kaupunkiviljelyä – kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan

Inkilänmäen kaupunkiviljelypalsta on jo tuottanut hyvän sadon. Kuvassa Savon Marttojen Tiina ikonen ja Itä-Puijon asukasyhdistyksen puuhanaiset Riitta Vasala ja Rauni Voutilainen.

Inkilänmäen kaupunkiviljelypalstalla järjestetään torstaina neuvonta- ja vinkki-ilta.

Inkilänmäellä käynnistyi alkukesästä uusi yhteisöllinen kaupunkiviljelykokeilu. Savon Martat, Itä-Puijon Asukasyhdistys, Kuopion Puutarhaseura ja Hyötykasviyhdistyksen Kuopion osasto ovat yhdessä perustaneet pienen viljelyalueen Inkiläntiellä sijaitsevan Tätilän pihapiiriin. Alueelle on yhteisvoimin istutettu muun muassa salaattia, retiisejä, sipulia, papuja ja herneitä. Kaupunkiviljelytoimintaan voi osallistua kuka tahansa aiheesta kiinnostunut.

VILJELYKOKEILUN tavoitteena on levittää alueen asukkaille tietoa hyötykasvien viljelystä ja innostaa ihmisiä viljelemään erilaisia hyötykasveja myös kotonaan. Tiina Ikonen Savon Martoista huomauttaa, ettei hyötykasvien viljely vaadi aarin tilaa, vaan viljelyn voi aloittaa vaikka omalta parvekkeelta.
– Syötäviä kasveja voi istuttaa vaikka perunaämpäriin tai kukkaruukkuun. Mitä lähempänä ruoka on tuotettu, sitä parempi.

TÄTILÄN kaupunkiviljelykokeiluun aktiivisesti osallistuneet Rauni Voutilainen ja Riitta Vasala käyvät viljelypalstalla lähes päivittäin. Voutilainen innostui projektin myötä istuttamaan tomaattia ja hernettä myös kotinsa parvekeruukkuun.
Ikonen toivoo, että myös taloyhtiöt innostuisivat istuttamaan hyötykasveja.
– Esimerkiksi kerrostalojen pihoille voisi koristepensaiden tilalle istuttaa vaikka viinimarjoja tai karviaisia.

 

Tätilän pihapiiriin istutetut kurpitsat ovat lähteneet kasvamaan hyvin.

IKONEN kertoo, että kaupunkiviljelyn yhtenä tavoitteena on myös vahvistaa eri asuinalueiden yhteisöllisyyttä. Hän sanoo, että toiveena olisi, että seuraavina kesinä kaupunkiviljelytoiminta laajentuisi myös muihin kaupunginosiin ja muualle maakuntaan.
– Tavoitteemme on myös vahvistaa kierrättämisen ajatusta ja ohjata ihmisiä käyttämään palstan satoa resurssiviisaasti.

INKILÄNMÄEN kaupunkiviljelypalstalla järjestetään kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa annetaan käytännön vinkkejä ja opastusta viljelystä. Seuraava tilaisuus järjestetään Tätilän pihassa huomenna torstaina 12.7. kello 17. Silloin teemana on tuholaisten torjunta.
– Paikan päälle voi tuoda tuholaisia ja kasvitautisia kasveja näytille. Voimme siellä yhdessä pohtia, mikä kasvia vaivaa.

Kaupunkiviljelypalstalle istutetut retiisit ovat jo syöntikypsiä.