Kuopion joukkoliikenne uudistuu voimakkaasti

Joukkoliikenteen värimaailma muuttuu ja linja-autoihinkin vaihdetaan uudet teippaukset.

Joukkoliikenteen nimi on nyt Vilkku. Uudistuksen myötä joukkoliikenne saa uuden visuaalisen ilmeen ja Kuopioon lanseerataan kaupunkipyöräjärjestelmä.

Kuopion seudun joukkoliikenne järjesti keväällä nimikilpailun, jossa joukkoliikenteelle etsittiin uutta iskevää nimeä, jolla onnistuttaisiin kuvaamaan paremmin kokonaisvaltaista viisasta liikkumista. Viisaalla liikkumisella tarkoitetaan muun muassa jalankulkua, pyöräilyä, joukkoliikennettä ja kimppakyytiä, mutta myös henkilöauton järkevää käyttöä sekä taloudellista ja turvallista ajotapaa.
Nimiehdotuksia saapui reilusti yli tuhat ja Viisaan liikkumisen hankkeen ohjausryhmä päätti uudeksi nimeksi Vilkun.

Uusi visuaalinen ilme

Nimenvaihdoksen yhteydessä myös joukkoliikenteen visuaalinen ilme uudistuu. Vilkku-ilmeen pääväreinä ovat vaaleansininen ja -vihreä.
– Värit kuvastavat Kallavettä ja Puijon metsää, projektipäällikkö Jouni Huhtinen kertoo.
Yhteisellä ilmeellä halutaan lisätä Kuopion alueen tunnistettavuutta. Joukkoliikenteen uuden ilmeen mukaiset nettisivut, esitteet, pysäkkitiedotteet, esittelymateriaalit ja muu markkinointimateriaali tulevat käyttöön vaiheittain vuoden 2017 aikana. Bussiteippaukset vaihdetaan kenties vasta ensi vuoden puolella.
Uudistuksen myötä liikkumisen liittyvien sähköisten palveluiden määrä lisääntyy ja ihmisten liikkuminen helpottuu.
– Uusista sähköisistä palveluista mobiililippu tulee voimaan heti 3.7. Uudesta digitaalisesta reittioppaasta näkee esimerkiksi lähimmän bussipysäkin ja tulevaisuudessa myös bussien reaaliaikaisen seurannan.

Tulossa kaupunkipyöriä

Kuopioon on tulossa myös kaupunkipyöräjärjestelmä. Kaupunkipyörät pyritään ottamaan käyttöön ensi vuoden toukokuussa, mutta viimeistään kesällä.
– Parhaillaan suunnittelemme pyöräasemien paikkoja ja järjestelmän mittakaavaa. Pyöräasemia tulee ainakin kymmenkunta, esimerkiksi torille, Savilahteen, satamaan, teatterille, asemalle ja Väinölänniemen suuntaan. Pyörien määrä riippuu myös mukaan lähtevistä yhteistyökumppaneista.

Nimikilpailu:

  • Nimiehdotuksia saapui 1 339 kappaletta ja nimeksi valittiin Vilkku.
  • Vilkku kuvaa hyvin Kuopion seudun viisaan liikkumisen palveluita ja sopii niin savolaiseen kuin kansainväliseenkin käyttöön.
  • Vilkku-nimeä ehdottivat Päivi Kuokkanen ja Anne Kekkonen, jotka palkitaan KalPan lippu- ja tuotepaketilla.