Kuopion kaupungilta voi nyt lainata taakkapyörän – ”Sopii hyvin vaikka perheen ruokaostosten kuljettamiseen”

Suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen kertoo, että taakkapyörä sopii hyvin isojen kantamusten, kuten ruokaostosten tai vaikka kirjaston kirjojen kuljettamiseen. Kuva: Aija Pirinen

Kuopion kaupunki on heinäkuun alussa hankkinut kaupunkilaisten käyttöön tarkoitetun taakkapyörän. Pyörä on kaikkien lainattavissa valtuustotalossa sijaitsevan Kaupunkiympäristön asiakaspalvelun kautta.
Sähkökäyttöinen taakkapyörä on hieman tavallista pyörää pidempi ja sen takaosan molemmilla puolilla on puolen metrin mittaiset sivulaukut.

Taakkapyörän saa lainata kolmeksi päiväksi kerrallaan. Käyttö on maksutonta. Varauksen tehdäkseen tulee kuitenkin maksaa 60 euron panttimaksu, jonka lainaaja saa takaisin palauttaessaan pyörän asianmukaisessa kunnossa valtuustotalolle.
Kaupungin suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen sanoo, että taakkapyörän varauskalenterissa on vielä hyvin tilaa: Maanantaihin mennessä pyörälle oli tehty vasta yksittäisiä lainauksia.
– Ilmeisesti tieto taakkapyörälainaamostamme ei vielä ole levinnyt, Väätäinen sanoo.

Väätäinen sanoo, että taakkapyörä sopii hyvin isojen kantamusten, kuten ruokaostosten tai vaikka kirjaston kirjojen kuljettamiseen.

Taakkapyörä on hieman tavallista pyörää pidempi ja sen takaosassa on kaksi puolen metrin mittaista kantokassia.

Uuden taakkapyörälainaamon perustaminen on osa kaupungin hanketta, jossa selvitetään erilaisten yhteiskäyttöajoneuvojen kysyntää ja toimivuutta Kuopiossa. Hankkeen tiimoilta Kuopiossa otettiin jo aiemmin keväällä käyttöön kolme yhteiskäyttöautoa.
Yhteiskäyttöautotoimintaa operoivasta PlanBilista kerrotaan, että autojen kysyntä on ollut Kuopiossa yllättävän suurta.
– Meidän näkökulmasta toiminta on lähtenyt käyntiin tosi hyvin. Yhdessäkin autossa on varauksia niin paljon, että seuraavan kerran se on vapaa vasta elokuun puolella. Parhaimmillaan ajoja on ollut autoa kohti jopa viisi päivässä, toimitusjohtaja Arttu Annola kertoo.
Yhteiskäyttöautot sijaitsevat Puijonlaaksossa, satamassa ja Petosella. Tuntihinta on 7 euroa, päivähinta 49 euroa ja viikkohinta 199 euroa.
Annola sanoo, että PlanBililla on kiinnostus jatkaa toimintaa Kuopiossa kokeilujakson päätteeksikin.
–Jopa ajoittainen kapasiteetin lisääminen voisi olla järkevää.

Taakkapyörän voi varata osoitteessa. www.kuopio.fi/pyoralainaamo