Kuopion kaupunginorkesteri siirtyy Jaakko Kuusiston aikaan

Jaakko Kuusisto aloitti Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina elokuussa. Kuva: Petra Tiihonen/Alias Creative

Musiikkikeskus avautuu remontin jälkeen yleisölle torstaina.

Musiikkikeskus avautuu remontin jälkeen yleisölle torstaina 6. syyskuuta järjestettävä avajaiskonsertti on samalla uuden ylikapellimestarin, Jaakko Kuusiston, avajaiskonsertti. Konsertissa kuullaan muun muassa Kuusiston oma sävellys Wiima.

Jaakko Kuusisto on kansainvälisestikin arvostettu kapellimestari, vilusti ja säveltäjä. Hän aloitti kolmevuotisen Kuopion-pestinsä elokuussa, kun edellisen ylikapellimestarin, Alberto Hold-Garridon sopimus päättyi.
Kuusiston koti säilyy jatkossakin Oulussa.
– Sopimukseni mukaan johdan orkesteria noin kahdeksan viikkoa vuodessa. Käyn myös Kuopiossa kokouksissa ja olen mukana kuuntelemassa orkesterin mahdollisten tulevien muusikoiden koesoittoja. Vuositasolla olen Kuopiossa ehkä noin 10 viikkoa, Kuusisto kertoo.

Kuopio tuli Kuusistolle tutuksi jo nuorena poikana muun muassa kaupungissa järjestetyistä viulukilpailuista. Vuonna hän saavutti kisassa jaetun ykkössijan Pekka Kauppisen kanssa. Tuolloin 15-vuotias Kuusisto oli kisan kaikkien aikojen nuorin voittaja. Myöhemmin Kuusisto on toiminut myös viulukilpailun tuomariston puheenjohtajana.

Myös Kuopion kaupunginorkesteriin Kuusistolla on yhteydet jo vuosikymmenten takaa. Ensimmäisen kerran hän toimi orkesterin solistina vuonna 1988. Myöhemmin hän on useaan otteeseen myös johtanut orkesteria kapellimestarina.
– Tiiviimpi yhteistyömme konkretisoitui viime vuoden konsertin jälkeen. Tunnelmat olivat molemminpuolin hyvät ja orkesterin puolelta tuli ehdotus, voisinko jatkaa orkesterin kanssa tiiviimmässä yhteistyössä.

Kuopion kaupunginorkesteria Kuusisto kuvailee pitkät perinteet omaavaksi, hyväksi orkesteriksi, jolla on halu kehittyä eteenpäin.
– Kuopion orkesteri sijoittuu kokoluokaltaan keskiryhmään. Se ei ole aivan täysimittainen sinfoniaorkesteri, mutta Musiikkikeskuksen sali on niin hyvä, että orkesterin alimittaisuuden kanssa pystytään elämään.
Musiikkikeskuksen akustiikka saakin Kuusistolta kehuja. Juuri perusparannuksen kokenut sali on nyt entistäkin ehompi.
– Musiikkikeskuksessa on kaunis, täyteläinen sointi. Se on juuri sopivan kokoinen Kuopion orkesterin saliksi. Se on riittävän suuri, mutta toisaalta ei niin jättimäinen, että yleisö joutuisi kohtuuttoman kauas orkesterista.
Maallikko ei ehkä osaa arvioida tilan akustiikan merkitystä, mutta ylikapellimestari sanoo, että tilalla tosiaan on iso merkitys konserttielämykselle.
– Kaikilla maailman huippuorkestereillakaan ei ole yhtä hyvää salia kuin Kuopion Musiikkikeskus.

Miten uusi ylikapellimestari aikoo muuttaa Kuopion kaupunginorkesterin tarjontaa?
– Varmasti aina kun johtaja vaihtuu, tapahtuu muutoksia. Mutta itselläni ei ole mitään radikaaleja muutossuunnitelmia. Tasapainoilemme varmasti perinteiden vaalimisen ja uusien asioiden löytämisen välillä. Perinteitä unohtamatta pitää myös olla ajan hermolla ja tarjota foorumi myös uusille tekijöille.
Avajaiskonsertti on hyvä näyteikkuna siihen, millaista musiikkia Kuopiossa tullaan kenties tulevaisuudessa kuulemaan. Tarjolla on niin uutta musiikkia, kuin Sibeliuksen sinfoniaa.

Musiikkikeskuksen avajaiskonsertti to 6.9. kello 19

Jaakko Kuusisto

Säveltäjä, kapellimestari, viulisti.
Aloitti elokuussa Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina.
Säveltää parhaillaan sellokonserttoa, joka kantaesitys on ensi kesänä Naantalin musiikkijuhlilla.
On säveltänyt Finlandia-palkitusta Jää-romaanista oopperan. Se saa kantaesityksen Helsingin kansallisoopperassa vuoden 2019 aluss