Kuopion kesä avataan näyttävästi

Kesäkauden avajaiset ovat perinteisesti vetäneet runsaasti ihmisiä torille. Tämä kuva on vuoden 2015 avajaisista. Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta. Kuva: Aija Pirinen

Viikonloppuna luvassa muun muassa livemusiikkia, katuruokaa ja mäkiautoralli.

Kuopiossa ei tarvitse ensi viikonloppuna ainakaan harmitella tekemisen puutetta. Kaupungissa on nimittäin viikonlopun ajan tarjolla valtavasti ohjelmaa, kun keskustassa järjestetään perinteiset Kesäkauden avajaiset. Perjantaista lauantaihin 25.–26.5. luvassa on niin livemusiikkia, katuruokaa kuin mäkiautorallia.

AVAJAISET käynnistyvät perjantaina Siskotyttö-patsaan aukiolla katusoittofestareilla. Katusoittofestarit käynnistyvät perjantaina kello 10.30 ja jatkuvat iltaan kello 19 saakka. Festareille on ilmoittautunut tänä vuonna parikymmentä esiintyjää.
Perjantaista lauantaihin Kauppakadulla järjestetään myös StreetKuopio-katuruokatapahtuma, joka tarjoaa herkkuja moneen makuun. Nyt kolmatta kertaa järjestettävään katuruokatapahtumaan saapuu niin kiertäviä katuruokakauppiaita kuin Kuopion keskustan omia yrittäjiäkin.
Tapahtumassa on myös kaksi anniskelualuetta.

KESÄKAUDEN avajaisten uutena ohjelmana on lauantaina Puijonkadulla ajettava Hurja Mäkiautoralli. Hauskassa kisassa ajetaan toinen toistaan hurjemmilla itse tehdyillä autoilla. Mäkiautossa ei saa olla mitään voimanlähdettä tai moottoria vaan mäkiautotiimi antaa vauhtia lähtölavalta ja kuljettaja ja painovoima hoitavat auton maaliin.
Tuomaristo antaa pisteitä mäkiautotiimin pukeutumisesta, mäkiauton muotoilusta, lavaperformanssista, tiimin tarinasta sekä kilpailuajasta. Tapahtuma alkaa kello 10 ja loppuu noin kello 15. Palkintojen jako on torilla 16.

LAUANTAINA torilla on runsaasti myös muuta, koko perheelle sopivaa ohjelmaa. Kaupungintalon edessä vietetään Setlementti Puijola Kompassin koordinoimaa Mahdollisuuksien Tori -tapahtumaa. Lavaohjelmassa on musiikkia, tanssia, muotinäytös ja torilla puuhaa perheen pienimmille. Siskotytön patsaalla vierailee päivän aikana Kuopion Raviradan pienet ponit ja Kuopion kaverikoirat. Torilla lapset pääsevät opettelemaan myös jättisaippuakuplien ja taikapallojen tekemistä.
Lauantain avajaistapahtuma huipentuu Elias Kaskisen & Päivän Sankarit -yhtyeen ilmaiseen ikärajattomaan torikeikkaan, joka alkaa kello 15.

KESÄKAUDEN avajaiset järjestää Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Tilla Martikainen on iloinen, että tapahtuma on vuosi vuodelta kasvanut, kun uusia toimijoita on tullut mukaan tapahtuman järjestelyyn.
– Jos tapahtuma lähtee tästä vuosien mittaan kovasti kasvamaan ja saa tukijoita taakseen, voi se jossain vaiheessa toimia itsenäisenä tapahtumanakin. Nämä on niitä harvoja päiviä, kun Kuopion tori on kauttaaltaan varattu ja esimerkiksi kaikki myyjät eivät mahdu mukaan, Martikainen sanoo.