Kuopion keskusta uhkaa jäädä ilman keilahallia

Harrastaja Hannu Timonen kantaa huolta Kuopion keilailuolosuhteiden huononemisesta, jos keskustan keilahalli lopetetaan, eikä uutta tule. ”Paras ratkaisu olisi, jos halli säilyisi tässä tai sille löytyisi uusi paikka keskustasta.”

Kuopion keilahallin vuokrasopimusta ei ole jatkettu. Tämänhetkinen sopimus on vuoden 2020 loppuun, jonka jälkeen toiminta on vaarassa loppua.

Kuopion jäähallin, uimahallin ja keilahallin ympäristöön ollaan tekemässä suurta asemakaavan muutosta, joka mullistaa alueen kokonaan. Vanha jäähalli on tarkoitus peruskorjata ja viereen rakentaa uusi uimahalli. Vanha uimahalli puretaan, kun uusi on valmis. Kuopion keilahalli on kuitenkin tällä haavaa jäämässä ilman uutta paikkaa.
– Vuokrasopimus kaupungin kanssa on vuoden 2020 loppuun. Olen yrittänyt kysellä jatkosta, mutta mitään varmaa vastausta en ole saanut, Kuopion keilahallin yrittäjä Hannu Saikko sanoo.
Yrittäjä ihmettelee, miksei keilahallille ole samantien kaavoitettu paikkaa uuden jäähalli-uimahalli-kompleksin yhteyteen.
– Paikka olisi erinomainen ja homma voisi toimia samalla tavalla kuin uimahallin kanssa, eli että vanha toimii siihen asti kun uusi on valmis. Keilahallin kalusto ja radat olisi siirrettävissä uuteen paikkaan.

Uuden hallin oltava keskustassa

Saikolla on 300 000–350 000 euroa kiinni keilahallin kalustossa ja radoissa. Eläkepäiviä lähestyvä yrittäjä haluaisi myydä toiminnan eteenpäin nuoremmalle omistajalle, mutta kukaan ei ole halukas ostamaan, sillä jatkosta ei ole varmuutta.
– Mikäli keilahalli puretaan pois eikä uutta paikkaa löydy, yritän myydä edes kaluston eteenpäin.
Jos uusi paikka löytyisi piakkoin, Saikko olisi vielä itse valmis muuttamaan. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että paikan on oltava keskustassa.
– Rauhalahti on sen verran pitkällä, että kyllä keskustan alueella on kysyntää toiselle hallille. Täällä sen paikan pitäisi olla, 26 vuotta yrittäjänä ollut Saikko sanoo.

Suuri menetys kaupunkilaisille

Keilahallin yrittäjä sekä keilailun aktiiviharrastajat ja Kuopion Keilailuliiton jäsenet Hannu Timonen ja Arto Hyvönen kantavat huolta kaikkien kaupunkilaisten puolesta.
– Yksi keilahalli ei riitä kattamaan Kuopion kokoisen kaupungin tarpeita. Täällä on niin paljon harrastajia, kilpailuja ja vaikkapa keilaamassa käyviä koululaisryhmiä, että yhden hallin kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä kattamaan kaikkia tarpeita, Hyvönen sanoo.
– Suuri osa seuramme jäsenistä on eläkeläisiä, jotka asuvat keskustassa, eikä kaikilla ole autoa. Keskustan hallille on ollut helppo tulla, mutta jos se lopettaa, niin pelkäänpä, ettei monikaan pääse tai jaksa pallojensa kanssa lähteä kulkemaan Rauhalahteen asti. Ja pääsevätkö kaikki koululaisetkaan sinne asti, keilaseura Tiimin puheenjohtaja Timonen pelkää.
Miehet ovat sitä mieltä, että hallin lopettaminen heijastuisi auttamatta negatiivisesti keilailun harrastajamäärään. Yhdellä hallilla ei myöskään voitaisi enää toteuttaa kaikkia nykyisiä kisoja.
– Kuopion keilailuolosuhteet tippuisivat jonkun pienen paikkakunnan tasolle, eikä se ole toivottavaa näin isossa kaupungissa, Hyvönen jatkaa.

Tästä on kyse

  • Keilahallilla on vuokrasopimus kaupungin kanssa vuoden 2020 loppuun. Jatkosta ei ole tietoa.
  • Alueelle tehdään uutta suurta asemakaavan muutosta, jonka on tarkoitus mullistaa alue kokonaan.
  • Keilahallille ei ole vielä uutta paikkaa tiedossa.
  • Keilahallin tilanteesta uutisoi ensimmäisenä Yle Kuopio.