Kuopion keskustaan avataan uusi tila eläkeläisille

Eveliina Markkanen ja Katja Tahkola esittelevät uutta eläkeläisten kohtaamispaikkaa, jota parhaillaan remontoidaan. Valmista pitäisi olla syyskuun alkuun mennessä. Naisten lisäksi yrityksen omistajiin kuuluu Katjan mies Esko Tahkola.

Vanhusten yksinäisyys synnyttää uusia palveluita ja liiketoimintaa. Kuopiolainen yritys avaa keskustaan ikääntyvien kohtaamispaikan, jonne voi ostaa jäsenyyden.

Kuopiossa on paljon toimintoja ikäihmisten yksinäisyyden vähentämiseksi. Esimerkiksi SPR:n ystäväpalvelu välittää ystäviä vanhuksille, pitkäaikaissairaille ja yksinäisille. Eläkeläisjärjestöjen ja kansalaisopiston monet tilaisuudet auttavat myös löytämään seuraa ja tekemistä.

Ikäihmisten yksinäisyys on laaja ilmiö, joka on alkanut synnyttää myös uudenlaista yritystoimintaa. Kuopion keskustaan, Lapinlinnankadulle avataan syyskuussa täysin uudella konseptilla toimiva ikäihmisten kohtaamispaikka. Inkeri & Eelis –niminen tila toimii kausikorttiperiaatteella, eli sinne on mahdollista ostaa jäsenyys, samaan tapaan kuin kuntosaleille.

Uudenlainen konsepti

Tilassa on tarjolla aamu- ja iltapäiväkahvit, erilaisia toimintatuokioita ja monentasoisia liikuntaryhmiä.

– Olemme ikään kuin kansalaisopiston ja kuntokeskuksen yhdistelmä. Varsinaisten ohjattujen toimintojen lisäksi asiakkaamme voivat oleskella tiloissamme olevassa kahviossa ja tutustua samalla toisiinsa, yrittäjät Eveliina Markkanen ja Katja Tahkola kertovat.

Omistajat saivat idean uudenlaisesta yrityskonseptista kolmisen vuotta sitten. Sosiaalityöntekijänä työskennellyt Katja on työssään nähnyt, miten monet vanhukset potevat yksinäisyyttä. Toisaalta monella on myös maksukykyä ja mahdollisuus laittaa rahaa omaan hyvinvointiinsa.

– Varsinkin eläkkeelle jäänti voi olla monelle shokki, kun ei ole enää työyhteisöä ympärillä. Halusimme kehittää sellaisen paikan, jonne eläkeläiset voisivat tulla viettämään aikaa, pitämään huolta kunnostaan ja tapaamaan muita. En ole kuullut, että tällaista konseptia olisi missään muualla Suomessa, Katja kertoo.

Naiset huomauttavat, että yritys ei kuitenkaan tarjoa lakisääteisiä sosiaali- ja terveyspalveluita, vaan toiminta on enemmänkin terveyttä ylläpitävää viriketoimintaa. Toiminta on kohdistettu eläkeläisille, jotka ovat siinä kunnossa, että pääsevät liikkumaan omin jaloin.

Toimintatuokioita ja kahvittelua

Inkeri & Eelis -kohtaamispaikassa on arkipäivisin monenlaista toimintaa. Aamukahvien yhteydessä keskustellaan muun muassa ajankohtaisista asioista ja pidetään työpajoja. Iltapäiväkahvien yhteydessä on ulkopuolisten asiantuntijoiden pitämiä luentoja esimerkiksi ravitsemuksesta ja luonnosta.

Päivittäin on tarjolla myös monen tasoisia liikuntatunteja, joista valtaosan ohjaa liikunnanohjaajaksi valmistunut Eveliina.

– Ja ohjattujen tuntien ja työpajojen jälkeen tiloihin saa jäädä juttelemaan ja keskustelemaan kahvikupin ääressä, naiset kertovat.

Yritys tekee yhteistyötä muun muassa Ikääntyvien yliopiston kanssa.

– Monet Ikääntyvien yliopiston luennoilla kävijät ovat halunneet jäädä keskustelemaan aiheesta. Jatkossa me järjestämme luennoilla kävijöille kahvitilaisuuden meidän tiloissamme. Näin ihmiset saavat tilaisuuden keskustella ja tutustua toisiinsa, Katja kertoo.

Kuopiossa runsaasti toimintaa ikäihmisille

Kuopiossa on monenlaisia ikäihmisille suunnattuja palveluja ja toimintaryhmiä. Esimerkiksi Snellman kesäyliopiston järjestämä Ikääntyvien yliopisto tarjoaa mielenkiintoisia luentoja useita kertoja vuodessa. Ikääntyvien yliopisto on avoin kaikille kiinnostuneille.

Kaikille eläkepäätöksen saaneille sekä 65 vuotta täyttäneille on tarjolla edullinen hyvinvointikortti, joka oikeuttaa rajoittamattomaan käyttöön Kuopion kaupungin liikuntahalleissa (Kuopio-halli, Niiralan uimahalli ja Lippumäen uimahalli).

Kaupunginkirjastolla järjestetään yli 60-vuotiaille suunnattuja Kulttuurikahviloita. Seuraava järjestetään ke 23.8. klo 13 ja teemana on Ruokakulttuuri. Teemasta on kertomassa Marja Niskanen ProAgriasta ja Karoliina Autere Kuopion museosta.

Lue lisätietoja eläkeläisten palveluista: www.kuopio.fi/ikaihmiset1