Kuopion oma Oodi musiikille

Kuopio on ollut historiansa aikana merkittävä musiikkikaupunki. Kaupungissa on ollut yhdistyksiä, jotka ovat tukeneet nuorten musiikkikasvatusta ja opiskelua. Taustajoukoissa on ollut useita satoja aktiiveja.

Nyt on saavutettu merkkipaalu taide- ja ilmaisulukion – Lumitin uudisrakennuksen toteutuessa.

Musiikkilukion perustaminen 50 vuotta sitten antoi peruskoulun musiikkiluokkien jälkeen kanavan tehokkaampaan musiikin opiskeluun. Kaupungin koulutoimenjohtajan Jouko Kauranne muisteli käymiään tiukkojakin neuvotteluja mm. opetusministerinäkin toimineen Väestöliiton toiminnanjohtajan Jaakko Itälän kanssa. Näin saatiin toinen erikoislukio valtakunnassa. Lukio alkoi ”Navetta-akatemiana” entisen Kuopion mlk:n kunnalliskodin navetassa Leväsellä ja uusien kunnollisten tilojen etsiminen alkoi.

Navetasta lukio siirtyi Linnanlahdelle sosiaalitoimistolta vapautuneisiin tiloihin. Uusien tilojen pitkällinen hankesuunnitteluprosessi alkoi.

Rehtori Aira Ikäheimonen uneksi hankeryhmässä toimivista tiloista. Hankeryhmän työ ei johtanut silloin konkreettisesti uudisrakennukseen. Kuopion yhteiskoulun asemasta ja nimestä käytiin samaan aikaan kiivastakin keskustelua ja päätettiin tehdä kompromissi: musiikkilukio sijoittui yhteiskoulun rakennukseen ja sai nimeksi Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukio.

Musiikkilukio on tuottanut musiikin ammattilaisia sekä soittajiksi, laulajiksi ja opettajiksi. Nimilista on pitkä ja tämän päivän yleisölle tuttu.

Uuden musiikkilukion lisäksi kasvattivat entiset oppikoulut nimekkäitä muusikkoja. Poikalyseon oppilaasta tuli kuuluisa muusikko ja sovittaja. 1960-luvun teinit muistavat Kalliorannassa Antti Hyvärisen laulavan Cinen orkesterin säestyksellä ”Cuando calienta el Sol”.

Yhteiskoulun oppilaista Matti Vainio kirjoitti viulun soiton ja professuurin lisäksi henkilöhistorioita suomalaisista musiikin taitajista ja opettajista.

Kuopiolainen ”Oodi” on kunnianosoitus kaikille kuopiolaisille musiikin kannattajille ja tukijoille työstä eri järjestöissä.

Mutta mikä tulee meidän ”Oodille” nimeksi? Olisiko paikallaan järjestää kilpailu nimestä?

 

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja eläkkeellä oleva kaupunkisuunnittelija.