Kuopion Perheentalolla useita kymmeniä kävijöitä päivässä

Kuopion Perheentalo sijaitsee nyt Lapinlinnankadulla Aapelin takana. Kuva: Laura Ruuskanen

Perheentalo on muuttanut uusiin isompiin ja monipuolisempiin tiloihin Lapinlinnankadulle. Viikkosavo kävi katsastamassa meininkiä.

Astun sisään Perheentalon uusiin tiloihin Lapinlinnankadulla, Aapelin takana. Vastassa on vaunurivistö, kun pikkuväen kuljetusvälineet on jätetty parkkiin eteiseen. Paikalla on toistakymmentä lasta vanhempiensa tai hoitajien matkassa.
– Hyvin mahtuu, kehaisee ohjaaja Merja.

Kuopion Perheentalo aloitti syyskuun alussa uusissa isommissa tiloissa. Apajassa olleet tilat kävivät ahtaiksi, sillä Perheentalolla vieraili yli 22 000 kävijää vuoden 2018 aikana.
– Kävijämäärät ovat kasvaneet entisestään. Uusia kävijöitä on löytänyt tiensä meille jo tässä kuukaudenkin aikana muuton jälkeen. Nyt olemme ainakin hyvin katutasossa, niin osumme silmään.
Merja sanoo, että päivittäistä kävijämäärää on hankala arvioida. Useita kymmeniä se joka tapauksessa on.
– Eikä sitä voi koskaan tietää etukäteen. Välillä käy jopa yli 100 kävijää päivässä, välillä 50–60.

Merja arvelee, että suurin syy tulla perheentalolle, on tulla tapaamaan toisia ihmisiä ja viettämään aikaa. Osa kävijöistä saattaa olla Perheentalolla lähes sen koko aukioloajan, eli esimerkiksi kuutisen tuntia päivässä.
– Täällä on niin helppo olla, vähän kuin olisi omassa kodissa, olohuoneen jatkeessa. On keittiö missä lämmittää ruokaa ja nykyisin myös omat vessat, mikä on ollut pidetty uudistus. Apajassa piti käydä kauppakeskuksen vessassa, Merja kertoo.
Kävijöistä on mukavaa, että on paikka, jossa voi rauhassa viettää aikaa yhdessä. Perheentalolla onkin luotu vuosien varrella lukuisia syviä ystävyyssuhteita.
– Tiedän tapauksia, joissa vanhemmista on tullut niin hyviä ystäviä keskenään, että he ovat pyytäneet toisiaan lastensa kummeiksi.

Uudet tilat ovat myös aiempaa monipuolisemmat. Tiloissa on sopivasti monelaisia soppia, joihin toimintoja voi jaotella.
– Meillä on nyt rauhallinen imetyshuone, kuraeteinen ja toimistotilat. Kaikki todella tervetulleita! Myös katutasossa ikkunoista tuleva luonnonvalo on mukavaa, Merja esittelee.

Perheentalon toimintaa hallinnoi Pelastakaa Lapset ry. Toimintaa toteuttaa yhteistyöverkosto, joka koostuu järjestöistä, yhdistyksistä, seurakunnasta, kaupungin palveluista ja muista toimijoista.
– Lukuisat eri toimijat jalkautuvat meille. Esimerkiksi Kelalta on ollut väkeä tavattavissa, Merja kertoo.
Myös oppilaitosyhteistyötä tehdään. Joka torstai Perheentalolla on Nalleneuvola, jota lähihoitajaopiskelijat pyörittävät.
– Meillä on joka päivä jotain ohjelmaa. Esimerkiksi perjantaisin on aina teemapäivä ja keskiviikkoisin kulttuurikeskiviikko.
Tämän viikon teemapäivässä 4.10. luvassa on Oivalluksia lapsiperheen arkeen. Alustajina toimivat eri alojen asiantuntijat. Kulttuurikeskiviikoissa luetaan muun muassa loruja ja satuja tai tehdään jotain muuta kulttuuriin liittyvää.