Kuopion ruokajako toistaiseksi katkolla

Arkistokuvaa Kuopion Ruoka-avun leipäjonosta. Kuva: Inka Matilainen

Kuopion Ruoka-apu on suljettu ainakin 18.4. saakka.

Kuopion Ruoka-apu järjesti maanantaina normaalin ruokajaon keskustassa. Päivän aikana kävi yhteensä 136 asiakasta.
Maanantai-iltana hallitus teki kovia linjauksia, joissa muun muassa todettiin, että kaikkia yli 10 hengen julkisia kokoontumisia pitäisi välttää viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Uusien linjausten myötä Kuopion Ruoka-avussa tehtiin raskas päätös sulkea ovet ainakin 18.4. saakka. Harri Miettinen Ruoka-avusta kertoo, että päätös tuntuu todella pahalta. Etenkin kun hänellä oli vielä maanantaina päivällä aikomus jatkaa leipäjonotoimintaa niin kauan kun se kielletään tai joku työntekijöistä sairastuu.
– Meillä on jakopäivinä töissä 7–9 henkilöä ja siihen asiakkaat päälle, joita on keskimäärin noin 150 henkilöä per jakopäivä. Jonkinlainen kokoontuminen se leipäjonokin on ja siitä muodostuisi aivan valtava jono uusilla ohjeistuksilla, joissa täytyy pitää vähintään metrin väli toiseen ihmiseen, Miettinen sanoo.

Päätös oli Miettiselle erityisen raskas, koska leipäjonojen asiakasmäärät ovat muutenkin olleet kasvavia ja nyt monella hätä on varmasti vielä suurempi.
– Monelle ruokajono ja sieltä saatu apu on iso osa arkea. Kaikilla ei ole mahdollisuutta hamstrata ja monille tämä meidän paikka on ollut tärkeä, koska tähän on helppo tulla. Olisin todella halunnut pitää ovet auki.

Miettinen toivoo ihmisiltä ymmärrystä ja haluaa edelleen korostaa, että ratkaisu syntyi pakon edessä.
– Pyrin aina löytämään asioista jotain positiivista ja tässä se tulee henkilökuntamme kannalta. He työskentelevät vapaaehtoisesti ja me emme koskaan pidä taukoja jakeluissa eli lomaa, toisin kuin monet muut ruoanjakelut. Nyt henkilökuntamme saa huilata.

Leipäjonoja ja ruokajakeluita on laitettu tauolle myös muualla Suomessa. Muun muassa pääkaupunkiseudulla seurakuntien yhteisöruokailut ja Myllypuron elintarvikejakelu on suljettu toistaiseksi.