Kuopionkin hotelleissa majoitutaan jopa kuukausia

Scandic Kuopion myyntineuvottelija Kirsi Karttunen uskoo, että hotellihuoneessa voisi olla ihan mukava asustaa pitkäänkin, kunhan tekemistä hotellin ulkopuolellakin riittää. Hänen on vaikea uskoa kenenkään tosielämässä muuttavan vuosiksi hotellihuoneeseen, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Tyypillisiä hotellien pitkäaikaismajoittujia ovat kotinsa remonttia pakenevat paikalliset ja kauempaa tulevat firmojen projektityöntekijät.

Kuopion hotelleissa on jatkuvasti jonkin verran asiakkaita, jotka majoittuvat hotellissa viikkoja tai jopa kuukausia. Koko vuodeksi hotelliin muuttaa harvempi, mutta sekään ei ole täysin tavatonta.

Scandic Kuopion hotellijohtaja Mikko Monosen mukaan heillä pitkäaikaismajoittujat ovat usein paikallisten firmojen muualta tulevia projektityöntekijöitä, asiantuntijoita ja konsultteja. Pisimmillään he ovat viipyneet lähes koko vuoden.

– Harvoin he kuitenkaan asuvat hotellissa täysin yhtäjaksoisesti, vaan lähtevät viikonlopuiksi kotiin.

Sokos Hotel Puijonsarven revenue manager Mirva Pitkänen kertoo, että heillä hotelli täyttyi työmiehistä IKEAn rakentamisen yhteydessä.

– Työmiehiä tuli ulkomailta ja heitä oli täällä meillä monta kuukautta, se oli poikkeuksellista aikaa. Tavallisesti pitkäaikaisimmatkin majoittujat viipyvät vain viikon tai pari.

Putkiremontti
ajaa hotelliin

Monosen mukaan perheitä tulee joskus pidemmäksi aikaa Scandiciin, kun kotona on sattunut esimerkiksi vesivahinko, tai koti on muuten pidempään remontissa. Tällöin tyypillinen majoitusaika on noin kuukausi.

Kuopio-Hotelli Jahtihovissa puolestaan on huoneistohotellin puolella jatkuvasti majoittujia, jotka viipyvät noin kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen. Huoneisto on kodinomainen ja sinne mahtuu isompikin perhe.

– Tyypillisiä syitä majoittumiselle ovat työkomennukset ja remontit, Jahtihovin yrittäjä Raili Pekkanen kertoo.

Kyselyt ajoissa helpottaisivat

Kylpylähotelli Rauhalahden markkinointipäällikkö Liisa Koponen kertoo, että heille kyselyitä pidemmistä majoituksista tulee jonkin verran, mutta joskus niitä saattaa olla hankala järjestää.

– Esimerkiksi firmat usein kyselevät majoitusta viime tingassa, ja huoneistot saattavat olla jo täyteen buukattuja ainakin osaksi aikaa. Silloin voi joutua siirtymään välillä toiseen huoneeseen.

Koposen mukaan Rauhalahden hostellimajoitus sopii hyvin pitkäaikaismajoittujille, sillä siellä käytössä on keittiö ja asuminen tulee edullisemmaksi. Pisimmillään majoittujat ovat viipyneet koko vuoden.

– On myös majoittujia, jotka ovat myyneet asuntonsa ja asuvat meillä, kunnes pääsevät muuttamaan uuteen.

Saako hotelliin muuttaa pysyvästi?

Välillä kuulee tarinoita ihmisistä, jotka ovat muuttaneet pysyvästi hotelliin. Myös Scandic, Puijonsarvi, Jahtihovi ja Rauhalahti toivottaisivat hotelliasujat tervetulleiksi.

– Ehdottomasti tervetuloa vaan meille asumaan, tosin joulun pyhinä Scandic on kiinni, joten muutamaksi päiväksi olisi majoituttava muualle, Mononen toivottaa.

Vaikka kaikissa hotelleissa otettaisiin muuttajat avosylin vastaan, huomauttavat he kuitenkin, että hotelli ei ole asumiskustannuksiltaan edullisimmasta päästä.

– Mutta ilman muuta rahalla aina pääsee, ja hinnasta sitten neuvotellaan, Koponen naurahtaa.