Kuopioon kaivataan lisää yleisövessoja

Valkeisenlammella on käymälät myös uimarannan luona. Teatterin puolella sijainnut vessa on siirretty leikkipaikan lähistölle. Kuva: Oona Parkkinen

Helsinkiin rakennetaan ensi vuonna 10 uutta yleisövessaa. Tarve on tiedostettu Kuopiossakin.

Viikkosavon toimitukseen otti yhteyttä eräs kuopiolaisrouva, joka harmittelee yleisövessojen vähyyttä esimerkiksi Kuopion ulkoilualueilla. Esimerkiksi monilla vanhemmilla ihmisillä saattaa ulkona liikkuminen jopa rajoittua, jos pitkälle ei uskalla lähteä vessojen vähyyden vuoksi.
– Joudun aina ulos lähtiessäni miettimään, minne pääsen tarvittaessa vessaan. Väinölänniemen rannalle päin uskaltautuu ehkä kesäisin, jos uimalan vessassa voi käydä. Mutta ympäri ei uskalla lähteä kiertämään, sillä vessoja olisi oltava myös niemen toisella puolella, rouva tilittää.
Hän ehdottaisi yleisiä vessoja ainakin Väinölänniemelle, satamaan ja Kuopionlahdelle.

Kaupunginpuutarhuri Matti Nikoskelainen kommentoi, että yleisövessojen puute on tiedostettu myös kaupungin puolella.
– Vessojen suhteen pitää tosiaankin laatia selvitys ja linjaus tulevaisuudessa. Tällaista ei kuitenkaan ole varauduttu tekemään juuri nyt. Menee varmaankin ainakin vuodelle 2020, mutta pikkuhiljaa.
Nikoskelaisen mukaan yleisövessojen puutteeseen on vasta viime vuosina ryhdytty kiinnittämään huomiota muissakin Suomen isoissa kaupungeissa. Aiemmin syksyllä uutisoitiin Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren lupauksesta, että Helsinkiin rakennetaan ensi vuonna 10 uutta yleistä vessaa. Kuopiokin haluaa panostaa yleisövessoihin.
– Selvityksessä pitää tarkastella sopivat ja oleellisimmat sijainnit vessoille ja löytää toimiva, helposti kunnossapidettävä malli myös itse wc-rakennukselle. Vessoja tulisi varmasti erityisesti keskustan tuntumaan sinne, missä ihmiset liikkuvat ja käyttötarvetta on.

Nikoskelainen muistuttaa, että ihan joka paikkaan ei tällaisia vessoja voida kuitenkaan sijoittaa.
– Investointina ne ovat varsin arvokkaita ja niiden kunnossapito myös maksaa paljon. Samassa yhteydessä kannattanee selvittää jo olemassa olevien vessojen käyttömahdollisuudet esimerkiksi liikuntapaikkojen yhteydessä.