”Kuopioon tarvitaan lisää roskapönttöjä”

Hannes Kapanen halusi käynnistää Kuopiossa siisteyskampanjan, jonka hän kohdistaisi muun muassa kaupungin puistoalueille.

Hannes Kapanen haluaisi Kuopiosta Suomen siisteimmän kaupungin. Hänen mielestään toisten ihmisten ja viranomaisten pitäisi puuttua, jos joku roskaa vastuuttomasti ympäristöä.

 

Hannes Kapanen tunnetaan jääkiekkovaikuttajana. Nyt hän haluaa vaikuttaa kaupungin siisteyden parantamiseen.

Kapanen alkoi kiinnittää huomiota kaupungin keskustan siisteyteen, kun hän muutti 3 vuotta sitten Karttulasta Mäkikadulle.

– Kotimme lähellä kaljakerhot ja neuloilla itseään pistelevät porukat sotkevat kaunista sankarivainajapuistoakin. Onneksi puiston siisteydestä huolehtii kaksi ahkeraa puistonhoitajaa. Kaupungissa pitäisi järjestää siisteyskampanja, pohtii Kapanen

Kaupungillakin vastuu

Kapasta harmittaa että ihmiset heittelevät välinpitämättömästi tupakantumppeja, karkkipapereita sekä tölkkejä ja pulloja katujen varsille ja linja-autopysäkeille. Hän on huomannut, että myös jotkut koiranomistajat eivät kerää jätöksiä pusseihin puhumattakaan, että kuljettaisivat pussin roskikseen.

– Kyllä kaupungillakin on vastuunsa. Roskapönttöjä saisi olla enemmän. Vilkkailla ulkoilu- ja piknik-paikoilla ei riitä pelkät pienet pyöreät roskikset. Esimerkiksi Vänärillä ja Valkeisenlammella pitäisi olla pari isompaa laatikkoa, jonne mahtuisivat isommat jätökset kuten pizzalaatikot.

Roskaamisesta pitäisi sakottaa

Kapasen mielestä toisten ihmisten ja viranomaisten pitäisi puuttua, jos joku roskaa vastuuttomasti ympäristöä ja tuhoaa luontoa. Joissakin Aasian suurissa kaupungeissa kuten Singaporessa ja Hongkongissa roskaamisesta napsahtaa mojovat sakot.

– Omassa nuoruudessani Suomessakin jalan liikkuva poliisi saattoi sakottaa roskaamisesta. Myös nykyisin roskien heittelijöille pitäisi langettaa jonkin sortin sanktioita.

Rangaistuksia tehokkaampana Kapanen pitää kuitenkin kotikasvatusta. Kapasten perheessä siisteyskäyttäytymistä on opetettu jo monessa sukupolvessa.

– Kyllä meillä vaadittiin, että lapset kuljettavat karkkipaperit ja jäätelötikut nyrkissään, kunnes löytyy roskapönttö. Lastenlapsillamme on samat vaatimukset. Kotikasvatuksesta se siisteyskin lähtee.

Tältä näyttivät roskikset sunnuntaiaamuna Kuopion satamassa.

”Roskat ovat merkki aktiivisuudesta”

Kuopion kaupungin siivouksesta vastaa Mestar-liikelaitos. Ydinalueet kuten tori putsataan joka päivä ja kakkosluokituksen paikoista, kuten Hapelähteen puistosta roskat kerätään pari kertaa viikossa.

Kunnossapidon suunnittelija Mauno Vauhonen tuo esille myös sen näkökulman, että puhdistamisen tarve on merkki siitä, että kaupungin ulkoilmapaikkoja käytetään aktiivisesti. Ongelmia esiintyy Vauhkosen mukaan yksityisillä tonteilla, joiden siivous ei ole kaupungin vastuulla.

– Puhtaanapitoon kuluu satoja tuhansia euroja vuodessa. Onhan se merkki myös siitä, että kaupungin ulkoilma-alueilla on vilkasta käyttöä. Ihmisten asenteet ovat kehittyneet, kunhan vain on tarpeeksi roskiksia tarjolla. Roskiksia lisätään, kun alueella on tapahtumia, sanoo Vauhkonen.

Vauhkonen kiittää myös vapaaehtoisia, jotka keräävät roskia muovipusseihin roskapönttöjen viereen.

– Yleensä ne, jotka valittavat roskista tekevät havaintoja aamuisin. Aamuisin kello 8 jälkeen kaupunki on pääosin siisti.