Kuopioonkin kaivattaisiin TalousTsemppareita

Jopa 382 700 suomalaisella on maksuhäiriöitä. Kuvituskuva: Tiina Örn

Takuusäätiön TalousTsemppari kohtaa rahaongelmien kanssa painivia.

Suomessa on yli puoli miljoonaa ihmistä ulosotossa ja maksuhäiriöitä on 382 700 ihmisellä. Ongelmien laatu ja syvyys ovat erilaisia, mutta on arvioitu, että joka 10:llä suomalaisella on talouden kanssa ongelmia, jossain kohtaa elämässä.

Raha-asiat ja etenkin niihin liittyvät vaikeudet ovat maassamme yhä tabu, josta ei puhuta riittävästi. Tätä epäkohtaa pyrkii murtamaan Takuusäätiö, joka kouluttaa järjestöjen ja seurakuntien vapaaehtoisia TalousTsemppareita tavallisten ihmisten tueksi.
– Järjestöissä ja seurakunnissa toimivat ammattilaiset ja vapaaehtoiset kohtaavat paljon eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, myös heitä, joilla on talousvaikeuksia, kertoo Takuusäätiön aluekoordinaattori Taina Rajanen.

Kuopiossakin on järjestetty koulutuksia, mutta tällä hetkellä alueella ei ole TalousTsemppareita, vaikka tarvetta olisi. Rajanen toivoo, että tämä juttu herättäisi sekä tavallisten ihmisen, että järjestöjen ja seurakuntien kiinnostuksen toimintaan.
– TalousTsemppari-koulutukset, työpajat ja Takuusäätiön materiaalit antavat valmiuksia ottaa raha-asiat puheeksi sekä tukea ja ohjata taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa olevia ja heidän läheisiään. Tilaisuudet ja tapahtumat suunnitellaan paikallisten tarpeiden mukaan yhdessä kumppanien kanssa. Koulutukset ja tilaisuudet ovat maksuttomia.

Rajanen kertoo, että taustaorganisaatio määrittelee, millä tavalla TalousTsempparitoimintaa toteutetaan. Joillakin paikkakunnilla tsempparit lähtevät mukaan virastoihin, kuten talous- ja velkaneuvontaan. Tärkeää työtä, on opettaa oman talouden seurantaa.
– Mutta tsempparin toiminta voi olla vain keskusteluapua. Ja se onkin se tärkein. Kuuntelemista, ymmärtämistä ja tuomitsematta jättämistä. Työ voi olla avaamattomien perintäkirjeiden avaamista, yhteystietojen hakemista ja niin poispäin. Tsempparin tehtävä on kannustaa ja tukea, ei tehdä puolesta.

Taloudellinen tilanne voi mennä retuperälle monesta syystä. Yleisesti vaikuttavia tekijöitä ovat Rajasen mukaan helpot luotot ja niiden saatavuus, digitalisaatio, joka on tehnyt rahasta ”näkymätöntä”, jolloin sen riittävyyttä on vaikeampi hahmottaa sekä kulutuskeskeinen kulttuuri.
– Sitten voi kysyä, onko sosiaaliturva riittävä. Kaikilla ei tarvita isoa puhallusta, kun koko korttitalo murtuu. Ihminen voi joutua rahavaikeuksiin eron, sairastumisen tai muun elämänkriisin myötä. Työttömyys, mutta myös eläköityminen voivat aiheuttaa taloudellisia ongelmia kuten myös riippuvuudet sekä yleisesti pienituloisuus ja huono-osaisuus. Siinä on lopulta aika vähän asioita, joihin voi itse vaikuttaa.

Häpeä taloudellisista ongelmista on monelle niin suuri, että se saattaa vaikuttaa jopa toimintakykyyn, niin ettei haeta apua ajoissa. Sanonta rahasta on vaikea puhua, mutta helppo riidellä, pitää Rajasen mukaan edelleen paikkansa.
– TalousTsemppari on aika usein ensimmäinen henkilö, jolle ongelmista puhutaan. Nostammekin koulutuksissa esille sitä, kuinka tärkeää on antaa ihmisen kertoa tarinansa ja kuunnella se tuomitsematta ja syyllistämättä.

Oman talouden seurantaa. Sitä Rajanen suosittelee kaikille, olipa rahan kanssa ongelmia tai ei.
– Ja tunnustaa tosiasiat. Jos on vähänkään sellainen olo, että talous ei ole hallinnassa niin kannattaa ehdottomasti kysyä apua. Koskaan ei ole liian myöhäistä.

  • Jos TalousTsempparina tai muuna vapaaehtoisena oleminen alkoi kiinnostaa, voit kurkistaa Kuopion vapaaehtoistyötarjonnan täältä.

Apua talousongelmiin

  • Takuusäätiön velkalinja ja chat
  • Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta
  • Kirkon diakoniatyö ja eri järjestöt
  • Nuorten ohjaamo
  • Sosiaalitoimisto ja Kela